Zanimivosti

Prenos podatkov s skoraj svetlobno hitrostjo

S.R.
27. 3. 2013, 13.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Optična vlakna v kablih so ponavadi izdelana iz stekla ali plastike, a ti materiali pravzaprav (sicer le malenkostno) upočasnijo prenos svetlobe.

TechWeekEurope

A tudi te ovire se bomo v prihodnosti očitno znebili, tako da bo prenos svetlobe preko vlaken še hitrejši. Znanstveniki na Univerzi Southampton (Velika Britanija) so namreč ustvarili votel kabel iz optičnih vlaken (napolnjen je z zrakom), po katerem svetloba potuje 1000-krat hitreje kot v obstoječih kablih. Ker svetloba po zraku lahko potuje s 99.7 odstotka svetlobne hitrosti (polno hitrost svetloba doseže v vakumu), bo preko novega kabla mogoč prenos podatkov s hitrostjo 10 terabajtov (en terabajt je tisoč gigabajtov) na sekundo.

Sama ideja sicer ni nova, a jo je do sedaj oviral problem poslabšanja signala ob potovanju svetlobe skozi ovinke. Novi votel optični kabel pa izgubo podatkov ob na ovinkih zmanjša na zadovoljivih 3.5dB/km, kar je povsem dovolj, da bo prenos podatkov po tovrstnih kablih lahko uporabljen v superračunalnikih in podatkovnih centrih. No, najverjetneje pa se tudi kakšen fizični uporabnik ne bi branil tako hitre povezave, čeprav za domačo rabo tako hiter prenos nekako ni smiseln, saj ima redkokdo doma več kot nekaj terabajtov trdega diska. Ampak znanost je čudovita.