Zanimivosti

Boste 26. avgusta ''zgoraj brez''?

S.R.
23. 8. 2012, 11.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V nedeljo, 26. avgusta bodo pred Belo hišo v ZDA ter v mnogih mestih po svetu na ogled številne gole prsi. Vzrok? Mednarodni dan ''zgoraj brez''.

In kaj bodo ljudje po svetu poskušali doseči s tem, ko se bodo na ulice odpravili zgoraj brez? Predvsem to, da tovrstno početje izgubi negativen prizvok in da ga ljudje končno sprejmejo kot nekaj normalnega. Ženske po svetu na ta dan zahtevajo, da bi se zakoni spremenili tako, da bi bil nežnejši sploh lahko zgoraj brez na vseh krajih, kjer je to dovoljeno moškim, torej na bazenih, obali, telovadnici, jogi in tako naprej. V ta namen se bodo ženske po vsem svetu zgoraj razgalile. Mednarodni dan zgoraj brez sicer tradicionalno poteka zadnjo nedeljo v avgustu, praznujejo pa ga v ZDA in v mnogih drugih državah.

Kršenje ljudskih svoboščin?

Na zadnjo nedeljo v avgustu se ženske in tudi moški, ki podpirajo ta cilj zberejo in protestirajo proti ''hinavskemu kršenju ljudskih svoboščin''. Tako prepoved razgaljanja namreč opisuje predsednica organizacije, ki stoji za mednarodnim dnem ''zgoraj brez'' Nadine Gary. Po njenem mnenju nikjer v ustavi ne piše, da ženske ne smejo biti zgoraj brez, ter da je to nespodobno. Doda še, da je bilo nekoč nespodobno tudi, da bi ženske volile, a se je tudi to spremenilo.Mednarodni dan, ko so ženske in moški ''zgoraj brez'' sicer prireja skupina raelijancev. Gre za nekakšen kult, ki verjame, da so ljudi ustvarili napredni znanstveniki po imenu Elohimi.

Protesti so zaenkrat napovedani v 30-ih mestih po vsem svetu, od tega v 12-ih mestih v ZDA. Največ zanimanja pa bosta bržkone požela gola protesta pred Belo hišo v Washingtonu in protest v Tampi na Floridi, ki bo potekal le en dan pred republikansko konvencijo.

Nadine seveda vztraja pri tem, da bi morali razkazovanje zgoraj brez tudi uzakoniti. V ZDA pa je problem v tem, da je tovrstno razkazovanje v nekaterih državah že legalno, a se vedno vmešajo lokalni zakoni, ki to prepovedujejo, vse skupaj pa privede do hude zmede. Moški, ki se bodo ženskam pridružili na protestu si morajo v znak podpore nadeti zgornji del bikinija.

Biti zgoraj brez je zdravo?

Po trditvah organizatorjev je hoja zgoraj brez za ženske tudi zelo zdrava, saj se pri tovrstnem početju v ženskih možganih sprožajo močne kemične reakcije. Organizatorji sicer poskušajo do 13. septembra 2012 zbrati tudi 25.000 podpisov. V kolikor jim to uspe, jim bo Bela hiša preprosto morala prisluhniti.

Ali bo vprašanje o pravici do hoje ''zgoraj brez'' nadomestilo trenutno pereče probleme, kot so na primer istospolne poroke bo znano v prihodnosti, a odvetnik Norm Pattis iz New Jerseyja, ki se ukvarja s civilnimi svoboščinami je precej skeptičen. Po njegovem mnenju so zahteve po istospolnih porokah vsaj deloma osnovane na ideji, da je zakon osnovna pravica, medtem ko razgaljenje zgornjega dela telesa to nikakor ni.