Strah

Kraj poroke določile kar varnostne službe

S.N.Č.
12. 12. 2017, 07.06
Posodobljeno: 12. 12. 2017, 17.36
Deli članek:

Pravi razlogi, zakaj bo poroka desetletja v kapeli na gradu, in ne v znameniti katedrali, so razkriti in nimajo prav dosti skupnega s tistim, kar so iz palače povedali ob prvem sporočilu, kje bo poroka.

Profimedia
O tem, kje se bosta poročila, Harry in Meghan očitno nista imela pravice odločati.

Uradno sporočilo o lokaciji poroke britanskega princa Harryja in igralke Meghan Markle, ki bo maja 2018, je podal tiskovni predstavnik princa Harryja Jason Knauf: »Par bo poročni obred opravil v kapeli svetega Jurija na Windsorskem gradu.« Čeprav to ni v navadi, je dodal še pojasnilo, da ima ta kraj zanju prav poseben pomen, s čimer je namignil, da sta tam pač že preživela nekaj skupnega časa kot fant in dekle. 

Profimedia
Na gradu Windsor je zaradi njegove lege ob reki varnost lažje zagotoviti.

UTEMELJITVE

V dnevih po tem je z dvora prišlo še več neuradnih pojasnil izbire gradu, češ da je eden največjih in še danes dejavnih gradov na svetu, da je že več stoletij ena glavnih rezidenc kraljeve družine, da je bil dom kar 39 monarhom ...

Hvalnice se je na veliko pelo tudi kapeli svetega Jurija, ki je najlepši primer gotske arhitekture v Veliki Britaniji in predstavlja duhovni dom višjega reda britanskega viteštva. V kapeli so tudi grobnice desetih vladarjev.

In ne nazadnje, na isti lokaciji se je leta 2005 poročil Harryjev oče princ Charles s Camillo Parker Bowles. 

Profimedia
Westminstrska katedrala v centru Londona bi bila za varovanje prevelik zalogaj.

RESNICA

No, zdaj pa je prišlo na dan, zakaj so izbrali grad, in ne znamenite Westminstrske katedrale, kjer sta usodni da dahnila prinčev brat William in prvič tudi njegov oče in za katero se je zdelo samo po sebi umevno, da se bo v njej poročil tudi Harry.

V strahu pred terorističnimi napadi so na dvoru prisluhnili resnim opozorilom varnostnih služb in razlagi, kaj bi zanje pomenilo varovanje, če bi obred potekal v katedrali v centru Londona: koliko ulic bi bilo treba zapreti in kako težko bi bilo med toliko zgradbami zagotoviti ustrezno varnost.

Okoli gradu Windsor, ki stoji v zahodnem delu Londona in tik ob Temzi, bo delo varnostnih služb menda precej olajšano, a bo zaradi pomembnosti dogodka in velike množice ljudi, ki se bo tja zgrnila, nevarnost terorističnega napada vseeno najvišje stopnje.

Po vseh izračunih bo varovanje mladoporočencev, njunih gostov in tistih, ki bodo prišli le vzklikat srečne želje, veliko dražje od obreda in pogostitve, omenjajo se celo zneski tja do 20 milijonov evrov.

A naj se te številke slišijo še tako za lase privlečene: ko sta se leta 2011 vzela princ William in vojvodinja Kate, ju je varovalo pet tisoč policistov, kar je menda stalo sedem milijonov evrov. Pa takrat grožnja terorizma sploh še ni visela nad svetom  …