Prestižni filmski festival

Se je Miša Molk skrila – v mišjo luknjo?

Vito Tofaj
14. 11. 2017, 20.00
Deli članek:

Ali veste, da je bil prvi festival LIFFe, ki je kmalu postal praznik slovenskih filmofilov, tistega leta, kot so v Berlinu zrušili sloviti zid?

Vito Tofaj
Igralca Milena Zupančič in Radko Polič - Rac sta povezana vse življenje.

Podatek radi ponovimo, ker je kmalu postal simboličen: vsako leto namreč na festivalu LIFFe nekaj »pade«. Ali nekaj »zrušijo«.

O nagradi vodomec

Nagrajenca izbira mednarodna žirija v sestavi: filmski kritik Dragan Rubeša in kritičarka Jessica Kiang ter režiser Damjan Kozole.

Gotovo je eden največjih dosežkov dejstvo, da število obiskovalcev raste. Včasih bolj, včasih manj drastično, vendar raste. V nasprotju s kinematografi, ki jim krivulja obiskov nezadržno pada. Ob ponudbi na malih ekranih in vse večjih zaslonih je ogled filma doma seveda že lahko doživetje, toda na malih ekranih vrtijo večinoma samo svetovne uspešnice.

Filmi iz »ozadja«

LIFFe po zaslugi ekipe pod vodstvom Simona Popka gosti filme, v katere ni vloženih več sto milijonov dolarjev, toda s kakovostjo daleč presegajo ameriška filmska skrpucala. Skrpucala? Da. Gotovo ste jih videli že več. In razlika v kakovosti privablja gledalce. Če se vrnemo na začetek festivala, je ena tistih nepogrešljivih obiskovalk festivala voditeljica Miša Molk, ki si vedno ogleda vsaj 20 filmov. Večkrat jo je spremljala hči, voditeljica Ula Furlan, a ker je, kot kaže, Ula zdaj v »svojem filmu«, pride Miša s prijatelji ali sama.

Najstrožji?

Če nagrade določijo stroge in strokovno podkovane žirije, je žirija, ki podeljuje nagrado zmaj, verjetno najstrožja. Vsekakor pa je najbolj številčna: prestižno nagrado dobi film z najvišjo povprečno oceno občinstva.

Toda letos je ni bilo na spregled. Stalni obiskovalci festivala, njeni znanci in tudi kakšen prijatelj, ki jo imajo radi in pogrešajo njeno družbo – in njeno mnenje, pogled na film – so se že spraševali. In prav ko je nekdo pripomnil, češ da »se je Miša skrila v mišjo luknjo«, ga je Miša že potrepljala po rami in se nasmejala: »Ne, nisem v mišji luknji …« In so odhiteli v Linhartovo dvorano, kjer jih je čakal eden najkrajših govorov na odprtju; zakrivil ga je direktor festivala Simon Popek. Ali govorov na odprtjih kjerkoli. In čakala jih je ena najboljših glasbenih točk, plejada glasbenih filmskih uspešnic, ki jih je »zakrivila« skupina San Di Ego.