Anita Gošte

Obkrožajo jo kanarčki, nemški ovčar in žako

Teja Pelko
10. 1. 2018, 20.40
Deli članek:

Pri Aniti Gošte doma imajo toliko živali, da marsikdaj kdo pride na obisk samo zato, da jih vidi.

Osebni arhiv
Anita z Adamom

Njen oče namreč vzgaja barvne kanarčke, tako da jih imajo več kot sto, življenje pa ji pestrita še sivi žako Žak in nemški ovčar Adam. 

KANARČKI

Najbolj časovno zahtevni so kanarčki, za katere sicer prvenstveno skrbi njen oče, če ga ni doma, pa delo prevzameta Anita in njena sestra. »Vsakemu kanarčku je treba očistiti kletko, dati vodo, predvsem pa ga pravilno nahraniti. Ko so mladički, je skrbi še več. S sestro si po navadi vse zapiševa na list, saj so v mešanici hrane za določeno kletko tudi po štiri vrste različnih semen ali dodatkov. Sama sem največ s psom in nato s papagajem. Glede na moj delovni tempo sem lahko še vesela, da imamo psa, saj se vsaj tako malo razgibam. Sploh pa mi dan polepša to, ko vidim, kako divje vesel je, ko obujem škornje ali športne čevlje in točno ve, da se greva potepat,« nam je dejala Anita. 

Osebni arhiv
Aktualovka Žaka veliko ogovarja in crklja s priboljški.

PES IN PAPAGAJ 

Adam in Žak sta kar poslušna. »Papagaj me uboga predvsem takrat, ko mora ponoviti kakšno besedo. Zna peti, plesati, se smejati, kašljati, kihati, oponaša vsaj deset živali, kliče nas po imenih, ve, kako se pišemo, in pove celo, kateri radio posluša,« nam je v smehu razkrila aktualovka. Sta jim pa oba povzročila tudi nekaj sivih las. »Pes je nekajkrat pobegnil, papagaj pa nam je zgrizel precejšen del omare in knjige na njej. Enkrat poleti je, ko se je ustrašil, poletel čez balkon v gozd nasproti hiše. Poleg vročine smo se bali, da bi ga snedla kakšna lisica. Po več kot enem dnevu ga je na smreki našel ati, to pa zato, ker ga je ves čas ogovarjal, papagaj pa je to slišal in mu je odgovarjal nazaj. Še dobro, da smo ga naučili odlično govoriti,« nam je zaupala Anita. 

MUCA SKOTILA KAR V NJENI POSTELJI

Ko je bila majhna, je imela tudi pravo kraljestvo muckov. Celo do številke 15 so prišli. »Njihova mama se je name tako navezala, da je dvakrat sredi noči skotila kar v moji postelji; šele zjutraj sem opazila, da imam pod nogami nekaj mokrega in mehkega,« nam je v smehu dejala Goštetova, ki je sicer s trenutno količino in vrsto živali, ki jo obkrožajo doma, povsem zadovoljna, bi si pa želela enkrat z ladje na morju opazovati delfine, morske pse ali kite.