Spomladanska utrujenost

FOTO: Pomlad na znane obraze deluje zelo različno

Teja Pelko
4. 5. 2017, 20.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Prehod med zimskim in spomladanskim letnim časom kljub daljšim in bolj s soncem napojenim dnevom pri številnih ljudeh namesto navala energije povzroči izčrpanost, utrujenost, zaspanost in brezvoljnost.

Marko Vavpotič / M24.si
Omarja Naberja spomladanska utrujenost velikokrat prizadene. A ji ne pusti, da bi ga spravila v slabo voljo; takoj, ko je mogoče, jo prežene z dobrim popoldanskim spancem.

To stanje organizma imenujemo spomladanska utrujenost, občuti pa jo tudi mnogo naših znanih obrazov.

Alenka Gotar

Pevka priznava, da ji je včasih kar težko, še posebno ker ima majhnega otroka. Je pa tudi njena družina tista, ki jo »drži gor« in ji daje moč ter navdih. »Ko se mi moj Nik zasmeje, sploh ko zasliši harmoniko, in mi dvigne roko ter morava plesati, v hipu spet vzcvetim,« nam je razkrila Alenka.

Pop TV
Survivorko Saro Dolžan spomladanska utrujenost zgrabi občasno. Premagati jo poskuša z občasnim dremežem in pravo hrano – na jedilnik je uvrstila več sadja in zelenjave.

Luka Sešek

Tina Vodopivca spomladanska utrujenost daje vse leto, še posebej spomladi. Poskuša jo premagati s popoldanskimi krepčilnimi spanci, a neuspešno. 

Glasbenika je letos spomladanska utrujenost zelo prizadela. Ne ve sicer, ali je to zaradi pomladi ali pa zato, ker se mu trenutno dogaja tako zelo veliko stvari. Trudi se jo premagovati z gibanjem v naravi in mislijo, da bo kmalu poletje.

Iztok Novak - Easy

Glasbenik za spomladansko utrujenost nima časa. »Dela je veliko in priložnosti za druženje s prijatelji prav tako, tako da mi ni dolgčas,« je povedal Iztok in dodal, da je njegovo dobro počutje premosorazmerno z na kolesu prevoženimi kilometri.

K. B.
Damjana Murka spomladanska utrujenost zelo prizadene. V tem času je njegova energija na psu in najbolje je, da ga vsi pustijo pri miru.

Maja Štamol Droljc

Pevka Anja Rupel za ukvarjanje s spomladansko utrujenostjo nima veliko časa. Kadar jo zagrabi, pa si privošči veliko vitaminov in popoldanski počitek na kavču s knjigo v roki. Sicer je pomlad njen najljubši letni čas. 

Modne oblikovalke letos – v nasprotju s prejšnjimi leti – spomladanska utrujenost ni prizadela. »Mogoče mi jo je letos uspelo premagati z obilico dela, gibanjem in uživanjem zdrave hrane. Delam v službi, popoldne doma na vrtu, po okoliških hribih nabiramo zdravilne rastline in po vsem tem tako ali tako zvečer padem v posteljo. Le za punci ni nikoli dovolj aktivnosti, saj imata tudi zvečer še dovolj energije za vse vragolije,« je razkrila.

Nives Orešnik

Nekdanja mis Slovenije s spomladansko utrujenostjo nima težav. »Bolj me daje zimsko spanje (haha). Ko se začneta pomlad in lepo vreme, oživim, se prebudim, potrebujem manj spanca, več imam kreativne energije. Ljudem svetujem čim več gibanja na zraku, soncu, kakšno prečiščevalno kuro oziroma veliko zdrave in lahke hrane,« nam je dejala lepotica.

Mediaspeed
Jožeta Robežnika spomladanska utrujenost zelo daje. Zdravila zoper njo nima. Še najboljša je rekreacija, a če je utrujen, se k njej težko spravi. Pri premagovanju težav mu pomaga tudi hladen tuš.

Alma Rekić

Arhitektka in glasbenica Leticia Slapnik Yebuah nima težav s spomladansko utrujenostjo, nasprotno. »Mene pomlad poživi in mi daje energijo. Vse zeleni, dan se daljša in postaja toplo – kaj bi lepšega?« se sprašuje. 

Sodnica oddaje MasterChef Slovenija spomladanske utrujenosti ne čuti. Meni, da zaradi pomanjkanja časa. Si je pa tega vzela za spomladansko čiščenje telesa. »Telo razstrupljam s čim večjim vnosom napitkov z veliko vitamina C in veliko svežih zelišč. Po takih napitkih se vedno počutim dobro, pripomore pa tudi k lepoti kože,« pravi Alma.

Filip Kržišnik

Akrobat s spomladansko utrujenostjo nima težav. »Sem brez težav in zaspanosti – poln energije in življenja. Pri doseganju tega mi vsekakor pomaga natrpan urnik, poln projektov in neprestane akcije; telo je torej po eni strani lepo spočito, po drugi pa se niti ne ustavim toliko, da bi lahko nastopila utrujenost. Seveda pa pomagajo številni treningi, ki me navdajo z novo energijo – tako fizično kot psihično,« nam je dejal Filip.

Facebook
»Uživam v spomladanskem soncu in kolesarski sezoni. Te čudovite pozitivne dneve zajemam z veliko žlico ob dobri družbi, hrani in kozarčku dobrega vina,« razkriva Salome.

Žiga Rustja

Pri glasbeniku se spomladanska utrujenost vleče vse leto. Čeprav jo poskuša ignorirati, pridejo dnevi, ko se zaradi zgodnjega vstajanja preda kratkemu krepčilnemu spancu, po katerem potrebuje še eno dobro kavo. »Sicer se prebujam na dizelski način, ampak pridem do večera kot rožica. Sicer pa ... pravijo, da popoldanski počitek dobro dene in krepi duha, tudi preprečuje infarkt – torej skrbim za svoje zdravje!« je v smehu dejal Žiga.

Lena Hribar

Igralko spomladanska utrujenost zgrabi občasno. Po navadi jo premaguje kar njen natrpani urnik, ki ne dopušča, da bi se ji predala. »Je pa res, da ko pride kakšen popoldan, ko sem prosta, z veseljem 'udarim' kakšen krepčilni spanec, da ta ne traja predolgo, pa s svojim žvižganjem in čebljanjem vestno skrbi moj papagaj Nace,« je razkrila Lena.

osebni arhiv
»Sonček mi daje posebno energijo. Nedavno sem se vrnila z oddiha na Jamajki, kjer sem pridobivala energijo za delo. Najbolj se veselim vročega poletja, tudi v naši deželi,« pravi lepotica Ana Haložan.