Uradna dolžnost

Princesa tokrat sama na drug konec sveta

S.N.
1. 5. 2017, 14.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nenavadno je, da na večdnevni državniški obisk odpotuje samo en predstavnik kraljeve družine, sploh če ne gre za kakšnega od princev ali kralja, temveč za princeso, ki je tudi žena in mama.

Profimedia
Polno ime devetintridesetletnice je zveneče: princesa Victoria Ingrid Alice Désirée, vojvodinja Västergötlandska.

A švedska prestolonaslednica Victoria je na Japonsko odpotovala le z najožjim spremstvom – po domače bi rekli, z nekaj služabniki, ki so skrbeli za njen videz in tajniške posle.

Na pot pa je bila poslana z zahtevno nalogo, saj urnik ni predvideval le srečanja s tamkajšnjo aristokracijo in obveznega sprehoda po imenitni palači in vrtovih, večerje s cesarjem Akihitom in cesarico Mičiko, temveč tudi sodelovanje na gospodarskih forumih, razprave o ribištvu, ogled modernega razvojnega centra robotike in obisk humanitarne organizacije.

RESNE ZADEVE

Tokrat so bile celo bolj kot njene obveze monarhinje izpostavljene njene poslovne dejavnosti, saj je priljubljena švedska princesa tudi ambasadorka globalnih ciljev Organizacije združenih narodov za trajnostni razvoj, s posebnim poudarkom na oceanih in trajnostnem ribištvu. S svojo izobrazbo in prakso je bila kar prava sogovornica, saj je delala že v številnih mednarodnih programih v kmetijstvu in gozdarstvu.

Uradnemu značaju obiska primerno je princesa, ki je kot večina njenih kolegic enakega stanu znana po prefinjenem modnem slogu, poskrbela za elegantno-sproščeni slog oblačenja, ki ga tokrat ni začinila niti s kakšno od imenitnih švedskih tiar ali brošk neprecenljive vrednosti, ki jih sicer redno jemlje iz kraljeve zakladnice.