Oprah Winfrey

Nogavice iz žaklja za krompir: Težko življenje znane voditeljice

D. B.
6. 1. 2017, 13.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vrstniki so se ji zaradi revščine posmehovali in so ji dali vzdevek Dekle iz žaklja.

Profimedia

Kot voditeljica najbolj gledanega pogovornega šova je Oprah Winfrey desetletja zabavala milijone gledalcev. V tem času je pomagala številnim, zaradi česar je postala ena najbolj znanih žensk v industriji zabave.

Winfrey je uporabila moč medija, da je pomagala ljudem, tako nesebično pa se je razdajala za druge predvsem zato, ker je imela težko otroštvo.

Njena mama Vernita je zanosila v najstniških letih, Oprah pa je rodila pri 19-ih v Mississippiju. Po poklicu je bila čistilka, oče pa rudar. Prvih šest let jo je vzgajala babica Hattie Mae Lee. Živela je v revščini, zato je deklica nosila obleke in nogavice, narejene iz žaklja za krompir.

Dekle iz žaklja

Vrstniki so se ji posmehovali ter si zanjo izmislili vzdevek Dekle iz žaklja. Winfrey je bila ljubosumna na svoje prijatelje, ki so imeli hišne ljubljenčke, zato je udomačila ščurka. Babica in mama ji nista mogli kupiti igrače, zato si je naredila lutko iz posušenega koruznega storža, njena najljubša igra pa je bila intervjuvanje lutke. Da bi bila situacija čim bližje realnosti, je za ogrado postavila kamenčke, ki so predstavljali občinstvo. Takrat je prvič opazila svoj talent.

Prvih šest let jo je vzgajala babica Hattie Mae Lee. Živela je v revščini, zato je deklica nosila obleke in nogavice, narejene iz žaklja za krompir.

Bila je talent za zapeljevanje moških

Brati se je naučila, ko je bila stara tri leta. V to jo je prisilila babica, ki je Oprah vozila v lokalno cerkev. Tam so bili vsi navdušeni nad deklico, ki je znala lepo recitirati odlomke iz Svetega pisma. Če se jih ni naučila, jo je babica udarjala s palico in jo tako kaznovala.

Ko je babica umrla, je mama Vernita hčer odpeljala k družini v Wisconsin. Devetletna deklica je tam preživljala pekel, zaradi česar se je kasneje velikokrat problematično obnašala. Sorodniki so jo spolno zlorabljali. O dogodkih iz preteklosti, ki so jo preganjali, je spregovorila leta 1986 v svoji oddaji.

Profimedia
Brati se je naučila, ko je bila stara tri leta. V to jo je prisilila babica.

Pobegnila je od doma

Ko je imela 13 let, je Winfrey pobegnila od doma. Bila je problematična najstnica, zato je pristala v popravnem domu. Leto kasneje je zanosila, njen sin pa je bil rojen prezgodaj in je umrl. Ker je mami kradla denar in se zabavala s starejšimi moškimi, jo je Vernita poslala k očetu.

Vernon Winfrey se je odločil, da dekletu, ki je skrenila s poti, omogoči nov začetek. Bil je strog, a je vsak dan vzpodbujal svojo hčer. Dogovorila sta se, da bo Oprah vsak teden prebrala knjigo in jo kasneje pred njim obnovila. V zelo kratkem času je Oprah postala ena najboljših učenk in zato se je udeležila konference, ki je potekala v Beli hiši.

Vernon Winfrey se je odločil, da dekletu, ki je skrenila s poti, omogoči nov začetek. Bil je strog, a je vsak dan vzpodbujal svojo hčer. 

Ko je bila stara 17 let, je zmagala na lepotnem izboru in nastopila na radiu v Nashvilleu. Brala je novice, in ko se je oddaja končala, ji je urednik ponudil službo. Če čas se je zaposlila na televiziji, premestili so jo v Chichago, kjer je vodila jutranji program. Oddaja je dosegla rekordno gledanost, zato so jo časovno podaljšali in poimenovali The Oprah Winfrey Show. Posneli so 25 sezon in z njo osvojili 47 emmyjev. Oprahino bogastvo ocenjujejo na 3 milijarde dolarjev.