Slovo legende

Umrl je prvi menedžer Beatlov

M.K./STA
31. 12. 2016, 10.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Prvi menedžer legendarne britanske skupine The Beatles Allan Williams, ki naj bi liverpoolsko četverico tudi odkril, je umrl v petek v starosti 86 let.

Profimedia
Allan Williams je Beatlom priskrbel več nastopov, tudi tistega v Hamburgu leta 1960, kamor jih je peljal v svojem kombiju.

"Danes je umrl naš ustanovitelj in človek, ki je odkril Beatle Allan Williams. Pogrešali te bomo," so sporočili iz njegovega nekdanjega kluba Jacaranda na twitterju ter poudarili, da so zahvaljujoč njemu v središču liverpoolske glasbene scene skoraj 60 let.

Allan Williams je sodeloval z The Beatles leta 1960 in 1961, ko jim je priskrbel prve nastope v Veliki Britaniji, pa tudi v nemškem Hamburgu, kjer je nato skupina ostala nekaj let, ki so bila pomembna tako za dokončno oblikovanje skupine kot tudi glasbeni izraz.

Paul McCartney, John Lennon in Lennonov sošolec z umetniške akademije Stuart Sutcliffe so bili med strankami njegovega kluba Jacaranda, ki ga je odprl leta 1957. Kot poroča britanski BBC, so ga prosili, če lahko nastopijo, a jim je to omogočil šele po tem, ko so sprva poskrbeli za okrasitev kluba. Beatli so se sicer proslavili v drugem liverpoolskem klubu Cavern.

Williams jim je nato priskrbel več nastopov, tudi tistega v Hamburgu leta 1960, kamor jih je peljal v svojem kombiju. Leta 1961 se je nato ločil od Johna Lennona, Paula McCartneyja, Georga Harrisona, Peta Besta in Stuarta Sutcliffa. Četverica, brez Sutcliffa, je nato januarja 1962 podpisala petletno pogodbo z Brianom Epsteinom in začela pot mednarodne slave.