Zabava

Pop Design dobiva konkurenco

A.Š.
24. 2. 2016, 11.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

O legendarni slovenski pop skupini zadnje čase ni bilo veliko slišati - se pa spet obetajo čudni posli.

FB
Pop Dizajni z Košmrljem in Resnikom

Skupina, ki je bila v devetdesetih izjemno priljubljena, je pred leti zašla v velikanski škandal, ko s(m)o novinarji ugotovili, da so se 20 let kitili s tujim perjem, uspešnica Na božično noč je bila namreč ukradena nemški skupini The Window Speaks, avtorja originala Grant Stevens in Micki Meuser pa sta se potem za neznano vsoto pogodila s slovenskimi plagiatorji.

Ni pa bil to edini ukradeni komad. Protagonist zgodbe, Tone Košmrlj, je pred dvema letoma iz originalne zasedbe dobil enosmerno vozovnico, zdaj pa sta on in še en nekdanji pevec Vili Resnik ustanovila kar svoj Pop Design z imenom Pop Dizajni. O tem, da gre za neke vrste maščevalni projekt, tako razkriva že ime, poznavalci pa že pravijo, da bo to popolnoma povozilo originalno zasedbo Pop Design s frontmanom Miranom Rudanom.

Ni pa to prvi tak poskus spin offa originalne skupine, v osemdesetih je 12. nadstropje z Janezom Hvaletom in Ivanom Hudnikom razpadlo na dve zasedbi, Butique s Hudnikom in 12. nastprotje, v katerem je svojo linijo sodelavcev prevzel Hvale. V njej je pel tudi Branko Lindič, brat Vilija Resnika.

Pop Design je do razkritja pred petimi leti operiral s tujimi komadi kot svojimi, spodaj poslušajte nekaj najbolj znanih originalov, ki so jih Pop Design igrali kot Zaspi pri meni nocoj, Na božično noč in Zate in se podpisali kot avtorji. Ko je Žurnal takrat objavil članek o plagiatih, so iz baze SAZAS-a čez noč čudežno izginili avtorski zapisi "slovenskih skladb", seznam pa ni bil kratek.

Grant Stevens ob tej novici vodjo nove skupine prijazno sprašuje, če potrebuje kaj skladb... 

FB
Z desne, Micki Meuser in Grant Stevens, prava avtorja Na Božično noč oziroma njenega originala.