Zabava

VIDEO: Zvezdnica "Kako sem spoznal vajino mamo" za kazen z zobno ščetko čistila stranišča

R.T.
7. 4. 2015, 10.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Dokumentarec Going Clear televizijske hiše HBO razkriva, v kolikšni meri scientologija nadzira Toma Cruisa in Johna Travolto. In morda še pomembneje: razkriva temno plat zabavništva. Omenjena televizijska hiša je pred predvajanjem dokumentarca najela sto šestdeset odvetnikov, da bi se dodobra zavarovali pred Scientološko cerkvijo. Kar je glede na vsebino razumljivo.

Arhiv Svet24

V dokumentarcu raziščejo svet scientologije – ta se pri tem uspešno izogiba plačevanju davkov –, ki v sebi združuje veroizpoved in vrsto hollywoodskih zvezd. Te so, kot se izkaže, le lutke.

V dokumentarcu avtorji razkrijejo mehanizem, s katerim Scientološka cerkev svoje zvezdnike zaveže k molčečnosti. 

John Travolta

Prvi zvezdniški obraz scientologije je bil John Travolta (61). Ta je, ko je odkril scientologijo, začel dobivati vloge v oglasih in obrobne vloge v filmih, nato pa vse večje filmske zadolžitve. Za »stik« so mu dodelili članico Spanky Taylor. S Travolto sta se sčasoma izredno zbližala. Spanky se spominja, kako so v Scientološki cerkvi znali Travolti pihati na dušo in kako se je bal, da bi, če bi se umaknil iz cerkve, njegova kariera propadla. Taylorjeva je sčasoma končala v posebnem scientološkem taborišču, namenjenemu članom, ki si upajo organizacijo kritizirati. Tam je morala opravljati naporno fizično delo, čeprav je lahko spala le nekaj ur na noč, prav tako pa so ji odvzeli hčerko, katero so smatrali za motnjo. K sreči je obema uspelo pobegniti, njeno prijateljstvo s Travolto pa je prišlo h kraju – Travolta je namreč vedel, kaj se je zgodilo z njo, a ni ukrepal. V dokumentarcu pa avtorji tudi razkrijejo mehanizem, s katerim Scientološka cerkev svoje zvezdnike zaveže k molčečnosti. Marty Rathbun, eden od nekdanjih uradnikov organizacije, je razkril, da mora vsak član pred kamero razkriti svoje najgloblje skrivnosti in strahove, da bi tako dosegel »duhovno jasnost«. Ko se je govorilo, da si Travolta želi stran, so morali v Scientološki cerkvi zgolj iti skozi posnetke, da so našli podatke, ki jih Travolta ne bi želel deliti z javnostjo.

Tom Cruise

Ena največjih filmskih zvezd je najbolj prepoznaven obraz cerkve. Ta vpliva na vse vidike njegovega življenja. Sodeč po dokumentarcu naj bi Nicole Kidman, sicer vzgojena kot katoličanka, v letih med 1992 in 2001 skušala Toma (52) prepričati, da se oddalji od Scientološke cerkve. Tako naj bi Tom med snemanjem Kubrickovih Široko zaprtih očine odgovarjal na telefonske klice Davida Miscavigeja, vodje cerkve, čeprav je ta bil njegova poročna priča.Takrat se je začela agresivna kampanja, ki je slavni igralski par spravila narazen.

Arhiv Svet24

John Travolta, Alex Gibney in Tom Cruise

Ta seveda nikakor ni bila nedolžna. Pripadniki Scientološke cerkve naj bi prisluškovali Nicolinemu telefonu ter na vsakem koraku spremljali Toma. Vsi zbrani podatki pa so nato romali k prvaku scientologije. Scientološka cerkev je Tomova posvojena otrokaConnorjainIsabellocelo obrnila proti Kidmanovi, da bi jih po ločitvi v skrbništvo dobil Cruise. Temu so po Kidmanovi dodelili mlado scientologinjo Nazanin Boniadi. Najprej so jo preselili v »zvezdniško središče«, kjer so ji predvajali posnetek, na katerem je njen takratni fant priznal, da jo je varal. Ko ga je zapustila, je sledila stilska preobrazba pod pretvezo, da bo šla na humanitarno odpravo. V resnici pa so ji dodelili Toma. A ne za dolgo. Ko med enim od Miscavigejevih obiskov zaradi glavobola ni bila dovolj odzivna, je izgubila svojo zadolžitev. Po hitrem postopku naj bi jo preselili. Ko je svoji prijateljici zaupala svoje težave, pa je menda morala za kazen z zobno ščetko čistiti javna stranišča.