Zabava

Hrvati se strinjajo: Tuđman je bil najboljši

STA / T.C.
10. 12. 2014, 13.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Za večino Hrvatov je bil Franjo Tuđman, ki je umrl na današnji dan leta 1999, najboljši predsednik Hrvaške. Za 56 odstotkov državljanov je bil pozitivna oseba, za 14 odstotkov pa negativna, medtem ko jih 27 odstotkov meni, da je imel dobre in slabe plati.

Arhiv Svet24
Prvi predsednik Republike Hrvaške - Franjo Tuđman.

Med 600 anketirancev je 47 odstotkov tistih, ki so ocenili, da je bilo Tuđmanovo vodenje države demokratično, medtem ko jih 41 odstotkov meni, da je bilo avtokratsko. Najbolj cenijo njegovo vlogo med vojno, ki jo 69 odstotkov anketirancev vidijo kot pozitivno.

Desetletje Tuđmanove vladavine so spremljala protislovja, njegova smrt pa je pomenila konec nekega obdobja. Tudi 15 let po smrti ima privržence in nasprotnike.

Ko gre za uspešnost hrvaške zunanje politike v 90. letih, je Tuđmanove poteze pozitivno ocenilo 41 odstotkov anketirancev, približno enak odstotek pa jih meni, da je pozitivno prispeval k spoštovanju človekovih pravic. Kot najslabše so ocenili njegove odločitve o privatizaciji in ekonomski politiki.

V raziskavi so primerjali predsednika Tuđmana tudi z njegovimi nasledniki na Pantovčaku in tudi z vsemi premieri po letu 2000. V času njegove vladavine so imeli na hrvaškem polpredsedniški politični sistem, v katerem je predsednik države imenoval premiere in nadziral vlado. Današnji hrvaški predsednik nima več takšnih pooblastil in je politična moč v rokah vlade.

Arhiv Svet24

Tako 52 odstotkov anketirancev meni, da je bil Tuđman boljši predsednik kot je aktualni šef države Ivo Josipović. Da je bil boljši kot drugi hrvaški predsednik Stipe Mesić je prepričanih 56 odstotkov vprašanih.

Dobra polovica anketirancev ocenjuje, da je bil predsednik Tuđman boljši kot pokojni premier Ivica Račan in bivša premierka Jadranka Kosor, kar 82 odstotkov pa jih je povedalo, da je bil boljši kot nekdanji premier Ivo Sanader.

V hrvaškem saboru so se sicer danes prvemu predsedniku poklonili z minuto molka. Njegova stranka HDZ pa bo danes na različne načine obeležila 15. obletnico smrti enega svojih ustanoviteljev.