Zabava

Legendarna Joan Baez danes v Cankarjevem domu

STA
13. 10. 2014, 07.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo zvečer nastopila glasbena legenda Joan Baez. V svoji več kot 50-letni glasbeni karieri je Baezova nanizala številne uspešnice ter se vedno znova postavila na stran zatiranih. V Ljubljani je kantavtorka nazadnje nastopila pred sedmimi leti.

Reuters
Joan Baez je leta 1960 posnela svoj prvi solo album in s pravo zmesjo tradicionalnih balad, bluesa, uspavank, kavbojskih napevov, etičnih folk melodij ter skladbami zasedb The Carter Family, The Weavers in Woodyja Guthrieja hitro pridobila privržence v ZDA in širše.

Med skladbami, ki jih je posnela za svoje prve albume, so bile: House Of the Rising Sun (The Animals), John Riley (The Byrds), Babe, I'm Gonna Leave You (Led Zeppelin), What Have They Done To the Rain (The Searchers), Jackaroe (Grateful Dead) in Long Black Veil (The Band). S svojimi zgodnjimi posnetki je vpletla tradicionalne balade v jezik rock glasbe.

Leta 1963 je utrla pot Bobu Dylanu in se z njim odpravila na turnejo. Prav ta vez je zaznamovala folk glasbo v naslednjih dveh letih, Baezova pa je v tem času posnela tudi svoje različice danes dobro znanih Dylanovih skladb.

Pevka, znana po skladbah, kot so We Shall Overcome, Diamonds & Rust ter The Night They Drove Old Dixie Down, je bila ena od zvezd festivala Woodstock. V ZDA je izdala nekaj ducatov albumov ter med mnogimi nagradami in priznanji, ki jih je prejela v svoji karieri, dobila tudi grammyja za življenjsko delo.

Baezova se ponaša z velikim, ne le glasbenim vplivom. V prvih vrstah je korakala z Martinom Luthrom Kingom, Vaclavu Havlu je bila inspiracija za njegov boj za Češko, pela je na prvi turneji Amnesty International. Odzove se vedno, ko so ogrožene svoboda in državljanske pravice.