Ostali športi

Sloveniji je na EP v krosu prinesla bron!

STA / J. P.
8. 12. 2013, 16.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Grosupeljčanka Maruša Mišmaš je na evropskem prvenstvu v krosu v Beogradu osvojila bronasto medaljo med mladinkami.

"Lani sem bila na EP v krosu že četrta, vendar tedaj nihče, tudi sama, ni pričakoval nič posebnega. Zato sem bila s četrtim mestom zelo zadovoljna. Moja želja je bila tokrat, da bi osvojila odličje, vedela pa sem, da bo težko, ker je konkurenca močna. Zato so bili pritiski pred tekmo večji. Vendar sem že v preteklosti dokazala, da se znam soočati s takimi razmerami in tudi tokrat je bilo tako. Zelo sem vesela, ker se lahko enakovredno kosam z najboljšimi mladinkami Evrope," je bila vesela Mišmaševa.

Na lanskem prvenstvu v Budimpešti je osvojila četrto mesto in za sekundo zgrešila bronasto medaljo. Pred njo so bile le Amela Terzić iz Srbije, Emelia Gorecka in Nemka Maya Rehberg. Na 20. EP v srbski prestolnici je Mišmaševa do treh četrtin proge tesno sledila Gorecki, ki je bila najbolje pripravljena med vsemi mladinkami. Slovenska predstavnica je nato imela nekaj časa krizo in je popustila, vendar na koncu vseeno osvojila prvo mladinsko medaljo za Slovenijo v zgodovini EP v krosih. Štiri sekunde za njo je bila BritankaGeorgia Taylor Brown (13:31), peta pa je bila Nemka Alina Reh (13:34).

"Na začetku je šlo zelo dobro in tudi ritem teka je bil pravi zame. Nato pa je Britanka začela narekovati močnejši ritem. Kar dolgo sem ji sledila, nato pa me je prehitela Poljakinja in sem padla na tretje mesto. Tedaj sem si dejala, pa ne da bom spet četrta. Zato sem se v zaključku še bolj potrudila in na koncu osvojila tako želeno medaljo. To je lepa popotnica za naslednjo sezono. Nastopila bom na dvoranskem svetovnem prvenstvu, ker imam normo za 1500 m, sicer ne bi. Moj glavni cilj bo evropsko prvenstvo za članice. Ker bom prvič nastopala v taki konkurenci, še ne morem reči, kaj lahko pričakujem. Bo pa to gotovo zelo pomembna tekma na moji športni poti, tudi zaradi nabiranja izkušenj," je o tekmi in ciljih v letu 2014 povedala Mišmaševa.

Že na predlanskem EP v krosu, ki je bilo v Velenju, je Mišmaševa s 27. mestom dosegla najboljšo slovensko uvrstitev na tekmovanju. V madžarski prestolnici je dosegla najboljšo slovensko mladinsko uvrstitev doslej na prvenstvih v krosih in potrdila, da veliko obeta. Pred tem je bila najboljša Sonja Roman. Leta 1997 je osvojila šesto (Oeiras), leto dni pozneje pa sedmo mesto (Ferrara). Edino odličje doslej za slovensko atletiko je na EP v krosih dosegla Helena Javornik, ki je leta 2002 v hrvaškem Medulinu osvojila zlato medaljo med članicami.

Poleg Mišmaševe je med mladinkami na 4000 m nastopila še Mojca Centrih, ki je bila 103. (15:32) med 107 uvrščenimi.

Ned člani bodo na 10.000 m tekli Mitja Krevs, Jan Breznik in Anton Kosmač, med mlajšimi člani na 8000 m Vid Zevnik in Rok Puhar, med mladinci na 6000 m pa Jan Samide, Bor Grdadolnik, Kristjan Grünfeld in Matjaž Pregrat.