Velika toplotna obremenitev

Danes do 35 stopinj: oranžno opozorilo za vso Slovenijo

M.K
23. 6. 2017, 08.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Danes bo večinoma sončno, predvsem popoldne bodo krajevne nevihte, ki bodo lahko tudi močnejše. Sredi dneva in popoldne bo v večjem delu Slovenije velika toplotna obremenitev.

Profimedia
Pravočasno poskrbite za ohladitev.

Najvišjo temperaturo zraka 37 stopinj Celzija so včeraj ob 16.30 informativno namerili v samodejni postaji v Lendavi.

Manj verjetne bodo na Primorskem. Pihal bo zahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 36 stopinj C.

Popoldne in zvečer so možne močnejše nevihte z nalivi in sunki vetra, ni izključen tudi pojav toče. Ob tem so možni porasti hudourniških voda. Pihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 22, v alpskih dolinah okoli 13, najvišje dnevne od 31 do 35 stopinj C, piše na spletni strani Agencije RS za okolje (Arso).

Danes in jutri so možna tudi preseganja opozorilne vrednosti ozona v zahodni in osrednji Sloveniji, največja verjetnost za preseganje obstaja na Otlici. V primeru presežene opozorilne vrednosti bo izdano obvestilo.

Arso

OPOZORILO
Sredi dneva in popoldne bo v večjem delu Slovenije velika toplotna obremenitev.  Marsikje bo zelo toplo tudi ponoči.

Obeti: V nedeljo bo dopoldne delno jasno, popoldne bodo nevihte od severa postopno zajele večji del države. V noči na ponedeljek bodo padavine ponehale. V ponedeljek bo precej jasno in večinoma suho.

Vremenska slika: Nad osrednjim delom Evrope je območje enakomernega zračnega tlaka. Nevihtna fronta se zadržuje severno od Alp. Od zahoda doteka nad naše kraje nekoliko bolj vlažen in zelo topel zrak.

Napoved za sosednje pokrajine: Danes bo sončno in vroče, predvsem popoldne bodo vročinske nevihte, ki jih bo najmanj ob morju ter v Furlanski nižini.

Jutri bo sončno in vroče, predvsem v Julijcih bodo sredi dneva in popoldne vročinske nevihte, drugod bodo manj verjetne.

Biovreme: Pri najbolj občutljivih bodo popoldne možne manjše vremensko pogojene težave. Po nižinah bo sredi dneva in zgodaj popoldne velika toplotna obremenitev. Takrat se izogibajte večjim naporom na prostem, uživajte dovolj tekočine in lahko hrano. Napornejša dela opravite zjutraj in dopoldne ali zvečer, ko vročina popusti.

Ravnajte preventivno

Zdravniki zato zlasti starejšim in kroničnim bolnikom svetujejo, naj se čez dan izogibajo večjim fizičnim obremenitvam, skrbijo za zadostno hidracijo in se zadržujejo v senci. Priporočajo zadrževanje v osenčenih in ohlajenih prostorih. Stanovalci, ki nimajo klimatskih naprav, naj bivališče zračijo v nočnem času, čez dan pa naj bodo okna zaprta. Če nimajo učinkovitega hlajenja prostora, naj se večkrat dnevno hladijo s tuširanjem ali kopanjem.