Vreme

Pozor! V prihodnjih dneh nevarnost slane

STA
15. 4. 2014, 14.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ohladitev, ki je zajela Slovenijo, je ponekod v višje ležečih območjih prinesla nekaj snega, ponekod po Sloveniji pa tudi nekaj malega toče in sodre. Danes in v prihodnjih dneh bo še hladno, vendar kaže, da bo dovolj prevetreno in bo tako manj možnosti za slano, ki se lahko do petka zjutraj pojavi v zavetrnih legah. Konec tedna bo topleje.

Veter tako pred pozebo rešuje naravo, ki je letos ob visokih spomladanskih temperaturah prej zacvetela. Kot je STA povedal dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje (Arso) Andrej Pečenko, veter meša ozračje, ki se tako ponoči ne more toliko ohladiti, da bi se naredila slana ali celo pozeba. "Včasih je veter tudi koristen," dodaja.

Trenutne temperature sicer ne odstopajo veliko od povprečnih aprilskih, saj je bil doslej april nadpovprečno topel, naslednje dni pa bo mogoče nekoliko pod povprečjem, pravi Pečenko.

Danes okoli poldneva je padala sodra na območju od Logatca do Postojne, vendar zaradi tega težav v prometu po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste ni bilo.

Vremenska napoved za danes in v sredo pravi, da bo sončno s spremenljivo oblačnostjo in občasnimi krajevnimi plohami. Pihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Veter se bo ponoči in v sredo predvsem na vzhodu države še okrepil.

Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 6, v alpskih dolinah in v zatišnih legah okoli 0, najvišje dnevne od 9 do 14, na Primorskem okoli 17 stopinj Celzija.

Velikonočni konec tedna bo bolj oblačen, možne so tudi padavine. Kot je še povedal dežurni meteorolog, pa bodo konec tedna temperature višje kot v teh dneh, predvidoma čez dan med 15 in 20 stopinjami Celzija.