Turistična patrulja

Radovljica je urejena in živahna, hrana odlična, postrežba pa slaba

zf
31. 5. 2017, 21.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Goran prihaja iz hrvaške in v Sloveniji z družino živi že nekaj let. Ukvarja se s turizmom, tako kot njegova žena, zato sta sodelovanje v Turistični patrulji vzela še toliko bolj zares in mesto opazovala skozi oči poznavalcev turizma.

Osebni arhiv
Pestro dogajanje na Linhartovem trgu

Na izlet v Radovljico, kamor so se odpravili minulo soboto, je Goran povabil ženo Tino in sina Tina. Na pot so krenili okoli osme ure zjutraj. Bilo je sončno jutro, cesta iz Ljubljane do Radovljice pa skoraj prazna, tako so po dobri uri prispeli na cilj. Goran pove, da ga je ob prihodu prevzel dober občutek: »Na vhodu te pričaka velik napis, prijetna dobrodošlica, s čudovitim cvetnim aranžmajem. Mesto je lepo urejeno, trava skrbno pokošena, poti označene z informativnimi tablami. In ko se vse bolj pomikaš proti strogemu centru mesta, se to le še bolj potrjuje. Mesto je izjemno čisto, urejeni so tudi parki s klopmi. Poskrbljeno je tudi za parkirni prostor, ki je za vikend brezplačen, kar turistu olajša precej dela, mestu pa zagotovo da dodatno 'plus točko'.« Po krajšem sprehodu skozi mesto so obiskali turističnoinformativni center (Tic), ki je, kot pravi Goran, na odlični lokaciji v središču mesta, saj ga turisti zlahka najdejo.

Osebni arhiv
Goran z ženo Tino na razgledni točki.

TIC ODPRT VSE DNI

Goran pove, da ga je navdušilo dejstvo, da je Tic odprt ves dan, tudi čez vikend. Prostor je lepo urejen, na pultih ponujajo ogromno brošur in zemljevidov, prodajajo tudi lokalne izdelke in spominke, ki jih turisti najpogosteje iščejo in kupujejo. »Sprejel nas je turističnoinformativni delavec Urban. Povedati moram, da je bil zelo prijazen in ustrežljiv. Podal nam je ogromno informacij. Z ženo sva vedela, da zna biti nekaj težav z nočitvijo za eno noč, vendar si je Urban vzel čas in nam sicer po šele nekaj klicih uspel urediti prenočišče,« pove Goran. Prenočišče so rezervirali v penzionu Leški dvor in se nato brezskrbno odpravili odkrivat lepote mesta. »Glavni trg je čudovit. Krasijo ga srednjeveške stavbe, dogajanje na ulicah je pestro. V času našega obiska je na trgu potekal tudi festival, ki so ga poimenovali Moč zemlje in na katerem se je gnetlo precej ljudi. Razstavljali so zanimive izdelke iz gline, potekale so različne delavnice za otroke pa tudi odrasle. Po festivalskem dogajanju in številnih ogledih stojnic smo se sprehodili do čebelarskega muzeja in nato tudi do mestnega. Priznati moram, da sta oba muzeja čudovita izkušnja, vredna ogleda in primerna, da se človek mimogrede nauči še česa. V čebelarskem muzeju predvajajo kratke filme, ki so posneti v slovenskem in angleškem jeziku, tako lahko vsi turisti razstavo razumejo. Razstavljen pa je tudi živi panj, ki ga kot obiskovalec opazuješ skozi steklo in omogoča, da opazuješ delo čebel brez nevarnosti, da bi te pičile. V mestnem muzeju je pri zbirki poudarek predvsem na predstavitvi del in življenja Antona Tomaža Linharta, predstavljena pa je tudi keramična razstava otroških izdelkov. V prostorih pod mestnim muzejem organizirajo tudi poroke, eni smo bili celo priča. Ogledali smo si tudi lokalno cerkev, ki je lepo urejena in od koder se razprostira čudovit razgled nad dolino in reko Savo,« vneto razlaga Goran. Po ogledih se je družinica odpravila na kavo nazaj v središče mesta. Odločili so se za staro kavarno. »Presenetil me je koncept te kavarne, ki se nahaja v Vidičevi hiši, starejše (srednjeveške) gradnje. Urejeno imajo igralnico, prav tako pa se v kotu skriva piano in tudi knjige za branje … Zares lepo in zelo domiselno. Rekel bi sproščeno domače.«

Osebni arhiv
Obiskali so tudi kamp in bazen, kjer je potekalo mladinsko tekmovanje v plavanju.

OBISKALI TUDI KAMP IN BAZENE

Po krajšem počitku so se nato Goran, Tina in Tin odpravili do kampa, ki se nahaja zunaj mesta. »Gre za krasen kamp, ki se razprostira na urejeni zelenici, zraven pa je tudi velik bazen. V času našega obiska je potekalo mladinsko tekmovanje v plavanju, zato smo se namestili v bližnji kavarni in opazovali tekmovanje. Čudovito je bilo. Priznati moram, da Radovljica ponuja ogromno dogajanja,« razlaga Goran.  

OSEBNI ARHIV
Goran si je privoščil file divjega prašiča.

ZREZKI DIVJEGA PRAŠIČA

Po plavalnem tekmovanju se je družinica odločila za kosilo. Za predloge so poprosili kar domačine, ki so se udeležili plavalnega tekmovanja. Priporočali so jim obisk znane gostilne Kunstelj. »Gostilna se nahaja na čudoviti lokaciji, ki s terase ponuja gostom krasen razgled. Tudi hrana je bila odlična. Edina stvar, ki nas je v teh dveh dneh nekoliko zmotila, je bila postrežba v tej restavraciji. Upal bi si trditi, da je bila skoraj pod povprečjem. Nič hudega se ni zgodilo, daleč od tega, pričakovali smo le kakšno pomoč pri izbiri domače hrane, pa je natakarica osorno odgovorila, da vse piše na jedilnem listu. Če je že hrana tako izjemna, bi človek pač pričakoval, da bo takšna tudi postrežba, pa žal ni bilo tako. S sinom sva si privoščila file divjega prašiča, žena solato s piščancem. Privoščili smo si tudi sladico, ki je bila izjemna. Pokusili smo sladoled z bučnim oljem in čokoladni mousse,« kritično pohvali in pokara Goran.

RADOLCI NEKAJ NASVETOV

Goran pohvali tudi odlično izdelano turistično spletno stran Radovljica, pove pa, da ima ta stran slabost, saj je registrirana pod spletno domeno Radolca, pri čemer pa verjetno marsikateri turist ne ve, da gre za isto mesto oziroma da lahko na tem naslovu dobi informacije o poti, nastanitvi ter kulturnih in zgodovinskih objektih. Stran je prav tako precej nizko med zadetki iskanja, zato priporoča, da bi jo lansirali na sam vrh zadetkov v iskalniku, saj med prvimi zadetki iskalec najde le občinsko spletno stran, kjer se nahajajo javna obvestila, členi in zakoni, kar pa turistov, vsaj v večini, ne zanima.

Z NOČITVIJO ZADOVOLJNI

Prijetno utrujena se je družinica nato odpravila do gostilne in penziona Leški dvor, kjer so imeli rezervirano nočitev. »Čudovit kraj. Osebje je prijazno, sobe so lepo urejene. Pokusili smo tudi hrano z žara, saj slovijo po teh specialitetah, in priznam, ni mi žal, saj je bilo zares odlično in vsekakor vredno priporočila tudi vnaprej,« razlaga Goran. Družinica je še nekaj časa bedela v prijetnem večeru in uživala v topli noči, nato pa so legli k počitku.

Osebni arhiv
Družina Blažić je v raziskovanju Radovljice uživala.

UREJENE RAZGLEDNE TOČKE

V nedeljo so se prebudili v čudovito sončno jutro, se oprhali in se s kolesi odpravili do mesta. Privoščili so si kavo in zajtrk ter se sprehodili po razglednih točkah. »Razgledne točke so lepo urejene. Po poti med eno in drugo stojijo lične lesene klopi, vodnjaki s pitno vodo, panoramske table … Na kratko, čudovito. Pohvaliti moram tudi kolesarske poti, ki so lepo urejene, tudi igrišča in vse drugo. Imeli smo čudovit vikend, ki ga bomo zagotovo še kdaj ponovili,« za zaključek pove Goran.