Dan zmage nad nacizmom

Foto: Po Rdečem trgu se je zapeljal legendarni sovjetski tank, bil je osamljen

S.R.
9. 5. 2024, 14.14
Posodobljeno: 9. 5. 2024, 14.42
Deli članek:

V Moskvi danes slavijo 79. obletnico zmage nad nacistično Nemčijo v drugi svetovni vojni. Z nagovorom je znova postregel ruski predsednik Vladimir Putin.

Profimedia
Legendarni sovjetski tank iz druge svetovne vojne T-34 je bil tudi edini bojni tank na letošnji paradi.

Velika patriotska vojna, kot drugo svetovno vojno poimenujejo Rusi, se je ob vsakoletnih vojaških paradah zasidrala globoko v zavest ruskega državljana. Čeprav je živih le še za vzorec veteranov druge svetovne vojne, dan zmage nad nacizmom ostaja eden najpomembnejših simbolov ruske nacionalne zavesti. »Dan zmage združuje vse generacije,« je ob robu vojaške parade na Rdečem trgu naznanil Putin, ki je po letošnji volilni prevladi ta teden začel s svojim petim mandatom na čelu Rusije. Ob več tisoč vojakih in številnih kosih vojaške opreme so letos znova umanjkali ruski bojni tanki. Med parado se je po Rdečem trgu podobno kot lani zapeljal le legendarni sovjetski tank iz druge svetovne vojne T-34. So pa ruske oblasti na paradi znova razkazale medcelinske balistične rakete Jars, s katero lahko, kot se je izrazil napovedovalec na ruski nacionalni televiziji, »zadenejo tarčo kjer koli na planetu.« Nepresenetljivo na slavju ni bilo prisotnega nobenega zahodnega voditelja, so se pa parade udeležili voditelji Belorusije, Kazahstana, Kirgizistana, Tadžikistana, Turkmenistana, Uzbekistana, Kube, Laosa in Gvineje Bissau, poroča tiskovna agencija Reuters.

Putin je danes poudaril, da se bodo na svoji poti do »svobodne in varne ruske« prihodnosti zanašali na svojo »večstoletno tradicijo.« Za njihov pogum je znova pohvalil ruske vojake, ki se borijo v Ukrajini, Zahod pa je še enkrat več obtožil, da »neti regionalne konflikte, medetnične in medverske spore ter ovira suverene in neodvisne centre globalnega razvoja.« »Arogantne zahodne elite« je obtožil tudi, da so pozabile na ključno vlogo Sovjetske zveze v zmagi nad nacistično Nemčijo. Putin je iz rokava znova izvlekel tudi jedrsko karto. Poudaril je, da bo Rusija naredila vse, da se prepreči globalni konflikt, a da »hkrati ne bomo dovolili nikomur, da nam bi grozil. Naše strateške sile so ves čas v bojni pripravljenosti.« Dejal je, da nihče ne bi smel ogrožati največje jedrske sile na svetu.

Profimedia
Parada ob obletnici zmage nad nacistično Nemčijo.

Po besedah Putina si želijo na Zahodu pozabiti lekcije iz druge svetovne vojne, a se »mi spomnimo, da se je o usodi človeštva odločilo v velikih bitkah v bližini Moskve in Leningrada, Rževa, Stalingrada, Kurska in Harkova, v bližini Minska, Smolenska in Kijeva, v težkih, krvavih bojih od Murmanska do Kavkaza in Krima.« Kot poroča tiskovna agencija AP, je Sovjetska zveza v drugi svetovni vojni izgubila približno 27 milijonov ljudi, a so te ocene po navedbah številnih zgodovinarjev celo konservativne.