Napaka?

Hutiji zadeli naftni tanker v Rdečem morju

M.G.
27. 4. 2024, 12.32
Posodobljeno: 27. 4. 2024, 12.34
Deli članek:

Jemenski Hutiji so danes zjutraj sporočili, da so njihove rakete zadele naftni tanker Andromeda Star, ki sicer vozi nafto iz Rusije v Indijo.

X, War Intel (@warintel4u)
Naftni tanker Andromeda Star, ki so ga najbrž po pomoti raketirali, navkljub poškodbam, lahko nadaljuje pot proti cilju.

Po krajšem zatišju hutijskih napadov na ladje, ki so povezane z Izraelom, Združenimi državami ali Britanijo, je danes zopet prišlo do odmevnejšega incidenta v Rdečem morju. Hutiji so namreč raketirali tanker, ki je bil na poti iz ruskega mesta Primorsk proti Vadinarju v Indiji, so povedali iz britanske družbe za pomorsko varnost Ambrey. Poveljnik ladje je potrdil, da je prišlo do poškodbe plovila, a da tanker lahko normalno nadaljuje svojo pot proti cilju.

Tiskovni predstavnik Hutijev Yahya Sare je dejal, da je bil razlog raketnega napada dejstvo, da ladja pljue pod panamsko zastavo, ki je v britanski lasti. Vendar je kasnejša preverba pokazala, da je bila ladja nedavno prodana. Njen trenutni lastnik je registriran na Sejšelih, tanker pa je vpleten v trgovino povezano z Rusijo in Indijo. Vse kaže, da je prišlo do napake, saj skorajda ni možnosti, da bi hutiji namerno napadli ladjo, ki bi bila povezana z Rusijo.

Hutijski skrajneži sicer že od novembra dalje izvajajo napade z brezpilotnimi letali in raketami v Rdečem morju, ožini Bab al-Mandab in Adenskem zalivu, v znak podpore Palestincem, ki se borijo proti Izraelu v vojni v Gazi, zaradi česar se je mnogo pošiljateljev odločilo preusmeriti svoje tovorne ladje na dražjo in daljšo pot okoli južne Afrike.

Napad na tanker Andromeda Star je sovpadel z včerajšnjim izplutjem letalonosilke USS Dwight D. Eisenhower iz Rdečega morja skozi Sueški prekop, potem ko je pomagala koaliciji pod vodstvom ZDA skrbeti za varnost komercialnih ladij. Poleg napada na tanker, so hutiji še sporočili, da so včeraj sestrelili ameriško brezpilotno letalo MQ-9 v zračnem prostoru jemenske province Saada.