Talec

Izraelec v Hamasovem ujetništvu poziva Netanjahuja

G.G./STA
24. 4. 2024, 19.00
Posodobljeno: 24. 4. 2024, 19.51
Deli članek:

Palestinsko islamistično gibanje Hamas je danes objavilo video posnetek enega od izraelskih talcev, ki so ga pripadniki gibanja ugrabili med napadom na Izrael 7. oktobra lani in odpeljali v Gazo. Mladenič na posnetku, za katerega ni jasno, kdaj je nastal, na premierja Benjamina Netanjahuja naslovi poziv, naj stori vse, da bi talce pripeljali domov.

Profimedia
Hersh Goldberg-Polin

V videoposnetku, ki ga je Hamas objavil na svojem kanalu na Telegramu, moški sedi sam na plastičnem stolu pred belo steno. Predstavi se kot Američan izraelskega porekla Hersh Goldberg-Polin, ugrabljen na glasbenem festivalu Nova na jugu Izraela med oktobrskim napadom Hamasa, v katerem je bil huje ranjen. "Šel sem se družit s prijatelji, namesto tega pa sem se boril za življenje s hudimi poškodbami po vsem telesu," pove ugrabljeni v videu, katerega pristnosti in časa nastanka francoska tiskovna agencija AFP ni mogla neodvisno preveriti. V videu sporočilu se sklicuje na 200 dni v ujetništvu, kar po poročanju ameriške televizije CBS nakazuje, da je bil posnetek narejen danes ali za obeležitev 24. aprila - natanko 200 dni od Hamasovega napada.

Mladenič, ki je v ujetništvu napolnil 24 let, v videu nagovori izraelskega premierja Netanjahuja in člane vlade ter jih prosi, naj pomislijo na ljudi, ujete v Gazi, ki so "še vedno (...) v peklu", brez vode, hrane in nujno potrebnih zdravil, pri čemer pokaže na amputirano roko. Pozove jih, naj storijo vse, da bi jih pripeljali nazaj domov.

V Hamasovem napadu na Izrael je bilo ubitih 1170 ljudi. Pripadniki Hamasa so ugrabili približno 250 ljudi, ki so jih odpeljali v Gazo. Izrael ocenjuje, da jih je 129 še vedno na območju Gaze, vključno s 34, za katere vojska trdi, da so mrtvi.