Neizbežno pomanjkanje

Pomanjkanje odpadnega jekla bo izziv za jeklarsko industrijo

A.S./STA
31. 3. 2024, 13.01
Posodobljeno: 31. 3. 2024, 13.02
Deli članek:

Globalna ponudba odpadnega ogljikovega jekla ne zadošča naraščajočemu povpraševanju, kar se bo po analizi družbe Boston Consulting Group še poslabšalo. Proizvajalci jekla in ponudniki odpadnih kovin se bodo zato morali pripraviti na nove okoliščine.

Profimedia
(slika je simbolična)

Povpraševanje večje od rasti ponudbe

Povpraševanje po odpadnih kovinah naj bi glede na analizo družbe v naslednjih osmih letih raslo po 3,3-odstotni skupni letni stopnji rasti, kar bo preseglo 3-odstotno stopnjo rast ponudbe. "Uporaba odpadnega jekla kot ključnega materiala za zmanjšanje ogljičnega odtisa v proizvodnji jekla je v vzponu," so med tednom sporočili iz Boston Consulting Group, kjer ocenjujejo, da se bo do leta 2030 delež odpadnih kovin v globalni proizvodnji jekla povečal s trenutnih 35 odstotkov na 50 odstotkov.

Razpoložljivost odpadnega jekla bo odvisna od zmožnosti reciklaže

Naraščajoče povpraševanje po odpadnem jeklu izvira iz preusmeritve v proizvodnjo jekla z uporabo električnih obločnih peči, ki zaradi okoljskih prednosti in prilagodljivosti prevzemajo vodilno vlogo pred tradicionalnimi metodami. Kratkoročna količina razpoložljivega odpadnega jekla bo odvisna od zmožnosti recikliranja odpadnih vozil, industrijske opreme, gospodinjskih aparatov in drugega kosovnega blaga. Pri tem dodaten izziv predstavlja nezadostno razvita infrastruktura za recikliranje v državah v razvoju, kot sta Indija in Kitajska.

V družbi zato menijo, da bo primanjkljaj preoblikoval globalne trgovinske tokove z odpadnim jeklom. Svetovna trgovina se bo do leta 2030 zaradi upada razpoložljivosti odpadnega materiala zmanjšala s trenutnih približno 110 milijonov ton na približno 93 milijonov ton odpadnega jekla. Pri tem se bo domača poraba povečala, izvoz pa zmanjšal.

Politika in podjetja bodo morala izvesti temeljite ocene razpoložljivosti odpadnega jekla

Posebej izrazite bodo posledice za tokove odpadnega materiala v ZDA in EU. Izvoz prvovrstnega odpadnega materiala iz Kanade v ZDA bo tako do leta 2030 upadel za polovico, evropski izvoz pa se bo zmanjšal za skoraj četrtino. Podjetja in oblikovalci politik bi po mnenju družbe morali izvesti temeljito oceno trenutne razpoložljivosti odpadnega jekla in oblikovati napovedi za prihodnje potrebe, kar bi pomagalo pri načrtovanju trajnostne oskrbe in določanju zaščitnih ukrepov za domači trg jekla.

Proizvajalci jekla se na spreminjajoči se trg odpadnega jekla strateško prilagajajo z iskanjem virov, izboljšanjem kakovosti in optimizacijo taline. Vendar pa pomanjkanje odpadnega materiala ne vpliva zgolj na proizvajalce jekla in predelovalce, temveč tudi na širši krog deležnikov znotraj industrije, poudarjajo.

Vzpodbuda za recikliranje z uvedbo davčnih olajšav in dajatev

Oblikovalci politik se zato soočajo z zahtevno nalogo odpravljanja pomanjkanja odpadnega materiala, da bi podprli vlogo jeklarske industrije v bistvenih sektorjih za ohranjanje gospodarske konkurenčnosti in spodbujanje krožnega gospodarstva, kot so avtomobilska industrija, gradbeništvo in proizvodnja. Ena od možnih strategij, ki jih lahko oblikovalci politik uporabijo za spodbujanje recikliranja odpadnega jekla, po njihovem vključuje uvedbo davčnih olajšav in dajatev.

"Čeprav se trg odpadnega jekla nenehno razvija in ponuja različne možnosti oskrbe, je napovedano pomanjkanje praktično neizbežno. Za deležnike tako v javnem kot zasebnem sektorju je ključno, da se pripravijo na prihajajoče nihanje in negotovost. Ustrezno načrtovanje in izvajanje strateških pobud v sedanjosti je bistveno za blažitev izzivov v prihodnosti," je prepričana generalna direktorica in partnerica pri Boston Consulting Group Melanie Seier Larsen.