Pitna voda

V Italiji razburjajo nova pravila pri tuširanju na plažah

R.T.
20. 3. 2024, 15.48
Posodobljeno: 20. 3. 2024, 15.48
Deli članek:

Italijanski upravljavci plaž imajo še nekaj časa, da svojo infrastrukturo prilagodijo na prihajajoče poletje. Doleteli so jih namreč novi predpisi, ki so med italijanskim prebivalstvom povzročili nemalo razburjenja.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Italijanske upravljavce plaž razburjajo novi predpisi, povezani s tuši na plažah in bazenih. A razburjenje ni omejeno zgolj na upravljavce, temveč nad predpisi ostro protestirajo povem običajni državljani, ki jih skrbi skrbi posledičen vpliv predpisov na oskrbo s pitno vodo. Količina in tudi kakovost te se zaradi podnebnih sprememb tudi v Italiji vztrajno znižujeta.

Kot poroča italijanski Il Messaggero, bo morala iz tušev, nameščenih na plažah in bazenih, teči izključno pitna nova. V nekaterih pokrajinah, kot je Emilia-Romagna, kjer v tuših kljub temu, da tega doslej predpisi niso urejali, že dlje časa uporabljajo samo pitno vodo, novo pravilno ne bo predstavljalo pretirane težave. A se po poročanju časnika v številnih drugih regijah tuši napajajo iz zasebnih vodnjakov in vrtin, iz katerih sicer teče razmeroma dobra voda, ki pa ni pitna. Veliko težavo bodo imeli tudi upravljavci bazenov, ki so nekoliko bolj oddaljeni od urbanih okolij.

Italijane obenem bega, kaj je bil razlog za to spremembo, saj doslej ni bilo nobenih poročil, povezani s kakršnimi koli težavami s tuši.