Sergej Lavrov

Izdajalce Rusije je potrebno izpljuniti kot muho, ki po naklučju prileti v usta

J.V./STA
18. 1. 2024, 14.40
Posodobljeno: 18. 1. 2024, 14.40
Deli članek:

Vojaško posredovanje Rusije v Ukrajini je očistilo rusko družbo, je danes izjavil ruski zunanji minister Sergej Lavrov, potem ko je na tisoče Rusov po začetku napada na sosednjo državo zapustilo domovino. Po njegovi oceni se je po zaslugi ofenzive ruska družba tudi združila.

Profimedia
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

"Posebna vojaška operacija je združila našo družbo kot še nikoli prej in prispevala k temu, da je družba očiščena ljudi, ki ne čutijo pripadnosti ruski zgodovini in kulturi," je na novinarski konferenci dejal prvi mož ruske diplomacije. Dodal je, da so nekateri od teh odšli, nekateri pa ostali, a začeli misliti.

Od začetka ruske posebne vojaške operacije, kot napad na Ukrajino imenujejo v Moskvi, je Rusijo zapustilo več deset tisoč ljudi. Še več jih je odšlo, potem ko so v Kremlju napovedali obsežno mobilizacijo. Ob tem so ruske oblasti redno zatirale nasprotnike in kritike vojne ter jih na tisoče pridržale ali obsodile.

Podobno kot danes Lavrov je marca 2022, kmalu po napadu na Ukrajino, izjavil tudi ruski predsednik Vladimir Putin. "Prepričan sem, da bo takšno (...) potrebno samoočiščenje družbe samo okrepilo našo državo," je dejal po in dodal, da so Rusi vselej znali ločiti patriote od izdajalcev in slednje izpljuniti kot muho, ki jim po naključju prileti v usta.