zavrača vsakeršno vmešavanje

Vodja Hamasa: Premirje bomo spoštovali, dokler ga bo Izrael

S.Č./STA
24. 11. 2023, 17.06
Posodobljeno: 24. 11. 2023, 17.12
Deli članek:

Vodja palestinskega gibanja Hamas Ismail Hanije je v televizijskem nagovoru izjavil, da se bo gibanje držalo dogovora z Izraelom o premirju in izmenjavi talcev za palestinske zapornike, vse dokler bo dogovor spoštoval tudi Izrael.

Profimedia
Hamas-Izrael

"Gibanje potrjuje, da se bo držalo dogovora in ga uspešno izvajalo, dokler bo tudi sovražnik zavezan temu dogovoru," je v nagovoru - prvem, odkar je davi začelo veljati štiridnevno premirje med sprtima stranema - dejal Hamas Ismail Hanije in dodal, da je dogovor plod težavnih pogajanj.

Razmere v bolnišnici so kljub umiku še vedno težke

Ob tem je zatrdil, da gibanje ne bo zapustilo svojih položajev v Gazi, prav tako pa zavrača vsakršno "zunanje vmešavanje" v to, kako bo območje vodeno v prihodnje.

Izraelska vojska je medtem zapustila največjo bolnišnico na območju Gaze Al Šifa, kamor je vdrla prejšnji teden, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje v enklavi. V bolnišnici naj bi sicer izraelska vojska našla podzemni predor, ki naj bi bil del podzemne mreže Hamasa, kot tudi orožje.

Kljub umiku je tiskovni predstavnik ministrstva opozoril, da so razmere v bolnišnici še vedno težke. Poleg pomanjkanja medicinskih potrebščin in škode na stavbah je uničen glavni generator, ki je bolnišnici zagotavljal elektriko.

 V zameno naj bi Izrael iz zaporov izpustil 39 Palestincev

"Prizadevamo si za nadaljnje evakuacije iz bolnišnic v najkrajšem možnem času," pa je dejal tiskovni predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Christian Lindmeier. Dodal je, da WHO "izjemno skrbi" za varnost približno stotih bolnikov in zdravstvenih delavcev, ki so po evakuaciji drugih na jug Gaze ostali v bolnišnici.

Davi je v Gazi začelo veljati štiridnevno premirje med Izraelom in Hamasom, ki je sledilo dogovoru, ki sta ga sprti strani sprejeli ob posredovanju Katarja in Egipta. V skladu z dogovorom naj bi Hamas danes izpustil 13 od okoli 240 talcev, ki jih je zajel med napadom na Izrael 7. oktobra. V zameno naj bi Izrael iz zaporov izpustil 39 Palestincev - 24 žensk in 15 mladoletnikov.

V Gazo je v okviru dogovor danes prišla tudi prva humanitarna pomoč. Prek mejnega prehoda Rafa na jugu enklave naj bi danes v enklavo prispelo predvidoma okoli 200 tovornjakov s pomočjo in štirje tovornjaki z gorivom.