Eksodus Armencev

Iz Gorskega Karabaha v Armenijo odšlo že skoraj 100.000 ljudi

J.V./STA
30. 9. 2023, 11.20
Posodobljeno: 30. 9. 2023, 11.28
Deli članek:

Združeni narodi bodo sporno južnokavkaško regijo prvič po 30 letih poslali humanitarno misijo.

Profimedia
Eksodus Armencev iz Gorskega Karabaha.

Po vojaški operaciji, s katero je Azerbajdžan minuli teden prevzel nadzor nad Gorskim Karabahom, je doslej v Armenijo prebegnilo že skoraj 100.000 ljudi, je po poročanju lokalnih medijev v petek sporočila tiskovna predstavnica Erevana Nazeli Bagdasarjan. Pred azerbajdžansko vojaško operacijo je v regiji živelo okoli 130.000 ljudi, med njimi 120.000 etničnih Armencev.

"Še en dan in tok bo presahnil," je ocenil armenski minister za regionalno upravo in infrastrukturo Gnel Sanosjan in dodal, da bo oblastem potem preostal le še izziv, da poskrbijo za vse prišleke.

Združeni narodi so medtem sporočili, da bodo v Gorski Karabah prvič po 30 letih poslali humanitarno misijo. "Azerbajdžanska vlada in ZN sta se dogovorila o misiji v regiji," je dejal tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN Stephane Dujarric.

Pojasnil je, da ZN zaradi "zelo zapletenih in občutljivih geopolitičnih razmer" približno 30 let niso imeli dostopa do regije. "Zato je zelo pomembno, da bomo lahko prišli tja," je poudaril in dodal, da bo misija z več kot desetimi člani v regijo prišla po zraku iz Azerbajdžana.

Ocenila bo potrebe ljudi, ki so ostali v Gorskem Karabahu, kot tudi tistih, ki so na poti v Armenijo. Po besedah Dujarrica bodo pozorni tudi na spoštovanje mednarodnega prava, zlasti dela, ki se nanaša na človekove pravice.