Sejejo strah

Znanstveniki svarijo: smrtonosni virus lahko udari že jutri

U.K. / Novice Svet24
11. 3. 2018, 20.33
Deli članek:

Virologi po vsem svetu so zaskrbljeni. Razmere so namreč idealne za pandemijo smrtonosnega virusa. In znanstveniki verjamejo, da lahko do nje pride zgodi že v nekaj dneh.

Reuters
Virus zika je dobil ime po gozdu Ziika v Ugandi, kjer so ga leta 1947 prič izolirali.

Arhiv časopisa Novice Svet24
Dr. Jonathana Quicka skrbi, da bo do pandemije prišlo v kratkem.

Dr. Jonathan Quick, ki je vodja globalnega zdravstvenega koncila, je izdal opozorilo, ki je prestrašilo znanstvenike in javnost po vsem svetu. Virologi namreč verjamejo, da je globalni izbruh smrtonosnega virusa samo še vprašanje časa, zgodi pa se lahko že v nekaj dneh. In najverjetneje bo globalni morilec virus ptičje gripe. Po napovedih naj bi zaradi virusa umrlo okoli 300 milijonov ljudi. Dr. Quick je dejal, da se mu zdi pravzaprav dokaj nepredstavljivo, da se to že ni zgodilo. In nihče ne ve, zakaj do pandemije še ni prišlo.

Zlom ekonomije in zdravstva

Izbruh smrtonosnega virusa ne bi vplival le na zdravstvo, ampak tudi na globalno ekonomijo. Svet bi se po takšni pandemiji najverjetneje za vedno spremenil, nihče pa ne more reči, v kakšnem smislu. In vsaj za zdaj kaže, da je najnevarnejši virus ptičje gripe. Virus ptičje gripe je zelo nalezljiv in ima izjemno visoko smrtnost. Vendar pa bi lahko postal še precej bolj nevaren, saj lahko mutira. Če bi se začel prenašati po zraku, bi ga bilo pravzaprav nemogoče ustaviti. In razmere za kaj takšnega so pravzaprav idealne.

Pandemije

V letih 2009 in 2010 je prišlo do izbruha svinjske gripe v Mehiki, ki pa na srečo ni bila tako uničujoča. Umrlo je 398 ljudi. Precej hujši je bil izbruh španske gripe leta 1918, ki je zahtevala 100 milijonov življenj. Smrtonosna je bila tudi azijska gripa, ki je izbruhnila leta 1956 in zahtevala več milijonov smrtnih žrtev. Izbruh mutirane verzije ptičje gripe bi bil verjetno bolj uničujoč kot vsi trije izbruhi skupaj. Trije primerki te gripe (H5N1, H7N9 in H5N6) so že povzročili precej zaskrbljenosti med virologi v preteklosti, a jim je izbruh vsaj do zdaj uspelo ustaviti. Še posebej smrtonosen je virus H5N1. Največjo težavo predstavlja povezanost sveta, saj lahko v nekaj urah okuženi prenese virus na popolnoma drugi konec sveta.