Afrin

V Siriji znova uporabljeno kemično orožje - ga je tokrat Turčija?

STA/B.K.
17. 2. 2018, 15.08
Posodobljeno: 17. 2. 2018, 15.29
Deli članek:

Kurdski borci in Sirski observatorij za človekove pravice so Turčijo danes obtožili, da je na severu Sirije v kurdski regiji Afrin njena vojska v enem od napadov uporabila kemično orožje. Po napadu z domnevnim strupenim plinom je imelo najmanj šest ljudi težave z dihanjem.

ANF News
Eden izmed ranjencev iz mesta Šejh Hadid.

Napad se je zgodil v petek v kraju Šejh Hadid zahodno od mesta Afrin. Vodja bolnišnice v tem mestu je za nemško tiskovno agencijo dpa dejal, da so po turškem obstreljevanju sprejeli ranjene, ki so imeli težave z dihanjem.

Sirska tiskovna agencija Sana je medtem že obtožila turško vojsko, da je v napadu uporabila granate s strupenim plinom. Turška stran ni podala uradnega odziva, a je neimenovan diplomatski vir zagotovil, da Turčija v Siriji nikoli ni uporabila kemičnega orožja. "To je črna propaganda," je dejal.

Že prejšnji teden je posebni odposlanec Združenih narodov za Sirijo Staffan de Mistura poročal o domnevnih napadih s plinom v Afrinu, a je dodal, da navedb niso uspeli preveriti.

Turčija je 20. januarja začela operacijo Oljčna vejica proti milici sirskih Kurdov YPG, ki jo ima za teroristično organizacijo. Ta milica je bila sicer v boju proti skrajni skupini Islamska država (IS) v Siriji eden ključnih zaveznikov mednarodne koalicije z ZDA na čelu. Cilj operacije je YPG pregnati iz enklave Afrin na severu Sirije, ki velja za kurdsko trdnjavo blizu meje s Turčijo. Ankara grozi tudi s širitvijo operacije na druga območja.