20 let umorov

Serijski morilec še zmeraj na prostosti

Urban Klančnik
10. 2. 2018, 07.45
Deli članek:

Okoli leta 2010 je policija na Long Islandu (New York) priznala, da iščejo serijskega morilca, ki je moril osebe, povezane s prostitucijo.

Arhiv
Policija ne verjame, da je Shannah Gilbert bila žrtev serijskega morilca.

Decembra 2010 je policist, ki je bil na rutinskem treningu s svojim psom v bližini Ocean Parka na Long Islandu, našel prvo truplo. Kasnejša obdukcija je pokazala, da gre za skelet ženske, ki je bila ovita v platneno vrečo. Nadaljnja preiskava je razkrila še tri trupla, ki so bila odložena v okolici. Policija je takoj začela sumiti, da gre za serijskega morilca, vendar takrat še niso našli dokončne povezave, saj trupel niso mogli takoj indentificirati.

Arhiv
Morilec naj bi živel nekje na tem področju.

Naslednja odkritja

Marca in aprila 2011 so odkrili še štiri trupla na območju Nassaua in policija je začela širiti iskalno področje. In res so odkrili še več trupel, skupna številka pa je takrat znašala deset. Takrat je policija tudi ponudila nagrado od 5000 do 25.000 dolarjev za informacijo, ki bi pripeljala do storilca. Dvajsetega septembra je policija izdala fotorobota dveh žrtev, ki so ju našli marca in aprila. Šlo je za moškega azijskega rodu in neimenovano žensko. Objavili so tudi nakit, ki so ga našli pri eni od žrtev. Tudi v tem primeru je šlo za umorjeno žensko, zraven pa je bilo še truplo otroka. Policija je nato dobila več kot 1200 informacij prek telefona, sporočil in pisem, a se nobena ni izkazala za koristno. Devetindvajsetega novembra je policija prvič uradno izdala, da iščejo enega storilca, torej so priznali, da gre za serijskega morilca ali morilko in za osebo, ki skoraj gotovo živi na Long Islandu.

Shannan Gilbert

Trinajstega decembra 2010 so v močvirju našli truplo Shannan Gilbert. Policija je sicer zaključila, da se je Shannan utopila, vendar pa večina dvomi o tem. Shannan  je izginila približno teden prej, preden so našli njeno truplo. V noči, ko je izginila, je panično trkala po vratih hiš s prošnjo, naj ji pomagajo, in vpila, da jo nekdo želi umoriti. Poklicala je tudi policijo in dejala, da jo nekdo želi umoriti (uporabila je množino), nato pa je zbežala v močvirje, kjer so našli njeno truplo.

arhiv
John Bittrolff je sedaj v zaporu zaradi umora dveh prostitutk.

FBI

Decembra 2015 se je lovu na morilca uradno pridružil še FBI. FBI je sicer že sodeloval pri primeru, a so šele takrat začeli uradno delovati. Septembra 2017 je FBI sporočil, da imajo osumljenca, šlo naj bi za Johna Bittrolffa, ki je že bil obsojen zaradi umora. Vendar niso vsi prepričani, da imajo pravega osumljenca. Vse, kar vemo zagotovo, je, da je tako imenovani morilec z Long Islanda, imenovan tudi Craigslist morilec, ubijal skoraj 20 let. Žrtev naj bi bilo okoli šestnajst, čeprav jih je najverjetneje še več, kot kaže, pa je prenehal moriti okoli leta 2010. Vse žrtve naj bi bile tako ali drugače povezane s prostitucijo in naj bi jih morilec iskal prek popularne strani Craigslist. Vsa trupla je odlagal (najverjetneje gre za moškega) na odročnem področju Ocean Parkwaya, kjer so jih nato odkrili po naključju. V nekem trenutku je policija verjela, da bi lahko šlo celo za dva morilca, a so kasneje dejali, da verjamejo, da gre za eno osebo. Čeprav ima policija več osumljencev, pa je za zdaj morilec neimenovan in obstaja možnost, da bo svoje početje nadaljeval oziroma da se je preselil v drugo zvezno državo in tam moril naprej.

Med osumljeni je bil tudi šef lokalne policije

Leta 2016 je odvetnik družine Gilbert dejal, da verjame, da je povezava med umori in šefom policije v Suffolku Jamesom Burkom. Burke naj bi pogosto odhajal k prostitutkam in ena od njih je dejala, da je imela z njim zelo nasilno noč. Dodala je, da jo je davil. Burke naj bi tudi namenoma zaustavljal preiskavo FBI, ko je delal na primeru. Leta 2016 je bil zaprt za 46 mesecev, ker je pretepel moškega, ki je iz njegovega avtomobila ukradel vrečo, v kateri so bili pornografski filmi in igrače. 

Arhiv
Poleg ene od žrtev so našli tudi nakit.

Drugi osumljenec je že omenjeni John Bittrolff, ki je bil leta 2014 obtožen umora dveh prostitutk, ki ju je ubil leta 1993 in 1994, osumljen pa je umora še ene ženske iz tistega obdobja. Nekatera trupla so odkrili nedaleč od njegovega doma. Sosedje so povedali, da je že od otroških let rad ubijal živali. Prav John je najverjetnejši osumljenec.
Osumljen pa je tudi Joseph Brewer, ki je bil eden zadnjih, ki je bil z Shannan Gilbert. Brewer je dekle najel kot spremljevalko prek Craigslista. Joseph je dejal, da se je Shannan nenadoma začela vesti nenavadno in zbežala iz njegove hiše.
Dva dni po njenem izginotju je mama Shannan Gilbert prejela telefonski klic dr. Hacketta. Dejal ji je, da skrbi za dekleta, kot je Shannan, ki »pobegnejo od doma«. Kasneje je zanikal, da je kdajkoli videl Shannan, zanikal je celo, da je kdajkoli govoril z njeno materjo, vendar so telefonski izpiski pokazali, da jo je dejansko poklical. Med osumljenimi je bil tudi James Bissett, lokalni poslovnež, ki je naredil samomor dva dni po tem, ko so našli truplo Shannan Gilbert, vendar je policija kasneje poudarila, da ne verjamejo, da bi bil kakorkoli povezan z umori.