Kabul

Afganistan: več mrtvih v napadu na luksuzni hotel

lt/sta
21. 1. 2018, 11.05
Posodobljeno: 21. 1. 2018, 11.36
Deli članek:

Afganistanske posebne enote vdrle v hotel in ubile 4 napadalce, od tega enega s samomorilsko bombo.

Reuters
Plameni v hotelu in gostje, ki se v nižje nadstropje spuščajo s pomočjo posteljnih rjuh.

100 strokovnjakov za informacijske tehnologije, ki so se v kabulskem hotelu Intercontinental udeležili IT konference, je ravno začelo zajtrkovati, ko so ob deveti uri zjutraj v hotel vdrli oboroženi možje in začeli streljati. »Ljudje so tekli proti svojim sobam in se vanje zaklepali – prizor je bil grozovit,« je dogajanje za Observer opisal Ahsan Ali.

Sledila je panika napadalci so zajeli 16 talcev in v hotelu podtaknili požar. Na televizijskih posnetkih je bilo mogoče videti obupane goste, ki s pomočjo posteljnine plezajo v nižja nadstropja. Vsaj eden je pri tem padel in zgrmel proti tlom.

Reuters
Varnostne sile varujejo območje okoli hotela.

»Skrivamo se v svojih sobah – varnostne sile rotim naj nas čimprej rešijo, preden nas najdejo in ubijejo,« je na začetku napada tiskovni agenciji AFP povedal eden od gostov. »Slišim strele od nekod v prvem nadstropju.«

Kot je za lokalno televizijo povedal tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Nasrat Rahimi, je afganistanskim varnostnim silam uspelo ubiti vse štiri napadalce. V napadu pa je bilo ubitih pet afganistanskih državljanov in ena tujka, je povedal.

Iz hotela so med spopadom uspešno rešili okoli 150 gostov, med njimi več kot 40 tujcev, je še povedal Rahimi. Ameriška ambasada je sicer le dva dni prej izdala opozorilo, da pričakujejo napad na enega od hotelov.

Reuters
Pripadnih afganistanskih posebnih enot varuje območje okoli hotela.

Odgovornost prevzeli talibani

Odgovornost za napad so prevzeli talibani. Njihov tiskovni predstavnik Zabiulah Mudžahid je za AFP sporočil, da so "ubili na desetine tujih zavojevalcev in njihovih lutk".

Afganistansko notranje ministrstvo je sicer pred tem odgovornost za napad pripisalo teroristični mreži Hakani. V Kabulu, ki postaja vse bolj prizorišče najbolj krvavih napadov v Afganistanu, pa je dejavna tudi celica skupine Islamska država.