Žvižgač

Trump si želi Assangovo glavo na pladnju

R.T.
11. 1. 2018, 11.30
Posodobljeno: 11. 1. 2018, 11.35
Deli članek:

Ne le, da Trump nadaljuje s pritiskom na žvižgače, ki ga je izvajal že njegov predhodnik, ta pritisk je še povečal.

Profimedia
46-letni Avstralec biva v majhni pisarni na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu.

Tako pravi John Kiriakou, nekdanji analitik Centralne obveščevalne agencije, ki postal žvižgač. In če noče Julian Assange končati v ameriški ječi, ne sme niti »migniti«.

Dobil ekvadorsko osebno identifikacijsko številko

Ustanovitelj Wikileaksa, ki se že več kot pet let skriva na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, ki dobil ekvadorsko osebno identifikacijsko številko. Je pa Združeno kraljestvo zavrnilo prošnjo ekvadorske vlade, da bi Avstralcu dodeli diplomatski status – kar pomeni, da ne bi bil »neranljiv«, če bi se odločil zapustiti veleposlaništvo.

Ekvadorske oblasti so mu azil odobrile leta 2012, ko so ga na Švedskem preiskovali zaradi domnevnega posilstva. Švedske oblasti so medtem ustavile preiskavo.

Delajo za Američane

Kirikou je prepičan, da je britanska vlada pod velikim pritiskom, da se ne bi slučajno zgodilo, da Avstralca ne bi dobili v svojo pest v trenutku, ko bi zapustil veleposlaništvo. Kot je dejal, je to verjetno najslabše varovana skrivnost v Washingtonu. Razlog za potencialno aretacijo je po njegovem mnenju zelo šibek – če mu ne bi bilo ime Julian Assange, ne bi nikogar zanimal, da je z zaprositvijo za azil kršil pogoje pogojnega izpusta. Že to, da ga niso izpustili, ko iz švedske preiskave spolnega napada ni bilo kruha, po njegovem mnenju jasno kaže na to, da Britanci delajo za Američane. »Britanci potihoma in na skrivaj delajo za Američane, da bi poskrbeli, da bo aretiran in poslan na sojenje v Združene države Amerike, kar je po mojem mnenju travestija,« je še dejal Kiriakou.

Sodeč po prvem letu vladavine Donalda Trumpa ta nadaljujejo vojno proti žvižgačem, ki jo je začel Barack Obama.