Vreme

Reke v Nemčiji prestopajo bregove, v Avstraliji pa se topi asfalt

STA/B.K.
6. 1. 2018, 19.03
Posodobljeno: 6. 1. 2018, 19.07
Deli članek:

Orkansko neurje, ki mu je sledilo obilno deževje in taljenje snega, je v minulih dneh na jugu Nemčije povzročil nemalo preglavic. Zaradi vremenskih razmer je več rek prestopilo bregove, oblasti pa prebivalce pozivajo, da najhujše verjetno še prihaja in naj se pripravijo na evakuacijo. Medtem je na jugu Avstralije, zaradi vročinskega vala izbruhnilo več gozdnih požarov.

Reuters
V Nemčiji reke prestopajo bregove.

Večje nemške reke - predvsem Ren in Donava, pa tudi Moselle in Neckar - so zaradi kombinacije obilnega deževja in taljenja snega v minulih dneh prestopile bregove, tamkajšnje oblasti pa napovedujejo, da se bodo poplave nadaljevale tudi v prihodnjih dneh. Močno je oviran tudi rečni promet, večina tako potniških kot tovornih ladij ostaja v pristaniščih..

Najbolj kritične razmere so na območjih ob reki Donavi, kjer je voda, ki je prestopila bregove, že dosegla in poplavila več hiš. Kljub temu da je gladina Donave ponekod na jugu Bavarske zdaj že pričela upadati, oblasti napovedujejo, da se bodo poplave še nadaljevale in obenem tamkajšnje prebivalce pozivajo, naj se pripravijo na morebitno evakuacijo.

Bregove je na več območjih prestopila tudi reke Ren na jugozahodu države, gladina pa narašča za tri centimetre na uro, kar je precej hitreje, kot so pričakovali. Kot so napovedali meteorologi, bo gladina do nedelje presegla osem metrov. V ponedeljek naj bi v Kölnu dosegla že 9 metrov, kar je 70 centimetrov nad kritično mejo za ladje.

Avstralijo zajel vročinski val, izbruhnilo več požarov

V zveznih državah na jugu Avstralije pa je danes zaradi vročinskega vala izbruhnilo več gozdnih požarov. Temperature so bile ponekod tako visoke, da se je topil asfalt na cestah.

Gozdni požar je zaradi kombinacije visokih temperatur, suhega vremena in močnih vetrov najprej izbruhnil v predmestju Melbourna v zvezni državi Viktorija. Ognjeni zublji so doslej tu uničili vsaj eno hišo in več gospodarskih poslopij, brez elektrike pa je ostalo več kot 400 gospodinjstev. V Viktoriji so zabeležili tudi izjemno visoke temperature, ki so ponekod presegle 40 stopinj Celzija. Izjemno visoke temperature so med drugim uničile tudi deset kilometrov asfalta na tamkajšnji avtocesti, poročajo lokalni mediji.

Gozdni požari in izjemno visoke temperature so prizadele tudi sosednji državi Južno Avstralijo in Tasmanijo.