Klobčič se odvija

Zdaj je jasno: Trumpove "težave" so se začele po noči opijanja v londonskem baru

T.L.
31. 12. 2017, 19.20
Posodobljeno: 31. 12. 2017, 20.18
Deli članek:

Vdori v računalnike, rusko vmešavanje v ameriške volitve in neizkušen svetovalec, ki se je napil v Londonu in povedal, kar ne bi smel.

Profimedia
Donald Trump in Melania Trump.

Pred letom in pol, ko Donald Trump še ni bil izvoljen za ameriškega predsednika, se je nekega večera mladi Trumpov svetovalec za zunanjo politiko George Papadopoulos opijal v londonskem baru Kensington Wine Rooms v družbi avstralskega diplomata. In se pohvalil s tajnim podatkom, ki ga je izvedel: da Rusija poseduje informacije, ki lahko škodijo tedanji predsedniški kandidatki Hillary Clinton.

Papadopoulos je namreč tri tedne pred "usodnim" večerom v londonskem baru dobil informacijo, da ima Moskva na tisoče e-mailov, ki bi lahko osramotili Clintonovo na volitvah, ukradeni pa so bili prav z razlogom, da bi ji škodovali v predvolilni kampanji, piše New York Times.

In ko je dva meseca po londonskem večeru Papadopoulosa in diplomata Alexandra Downerja v javnost začela curljati e-pošta iz sedeža Demokratske stranke, so Avstralci kot tesni ameriški zavezniki seznanili ameriške kolege o Papadopoulosovih izjavah. 

Zaradi hekerskih vdorov v računalnike in odkritja, da bi član Trumpove ožje ekipe v času predsedniške kampanje lahko imel informacije o tem, so spodbudile FBI, da je julija 2016 odprla preiskavo o ruskih poskusih vplivanja na ameriške predsedniške volitve in preiskovati, ali so bili v to zaroto vpleteni Trumpovi sodelavci.

Ko so Papadopoulosa povabili, da postane svetovalec v Trumpovi ekipi, je bil svetovalec za energetiko v Londonu. Večjih izkušenj v politiki ni imel. Trump in njegovi sodelavci so po razkritjju trdili, da je 28-letni svetovalec Papadopoulos prostovoljec, ki večje vloge v kampanji ni imel, dokumenti, o katerih poroča New York Times, pa kažejo, da temu ni tako. Nasprotno, Papadopoulos je imel v času poteka kampanje zelo pomembno vlogo. Na primer, dva meseca pred volitvami je organiziral srečanje med Trumpom in egiptovskim predsednikom al Sisijem.

Papadopoulos ni imel političnih izkušenj na področju zunanje politike. Od Sama Clovisa, ki je v začetku vodil kampanjo, pa je izvedel, da si menda Trump želi izboljšanja odnosov z Rusijo (kar je kasneje Clovis sicer zanikal). Papadopoulos je kmalu potoval v Italijo, kjer je spoznal profesorja Josepha Mifsuda, ki je imel pomembne stike z ruskim zunanjim ministrstvom. Mifsud menda sprva ni pokazal zanimanja za mladega Papadopoulosa, dokler ni izvedel, da je svetovalec v Trumpovi ekipi. Mifsud se je tedaj "prilepil" na Papadopoulosa, začela sta načrtovati tudi sestanek Trumpa in ruskega predsednika Putina, če pa to ne bi uspelo, pa vsaj z njunima pomočnikoma.

Sodni dkumenti kažejo, da je konec aprila lani v londonskem hotelu Mifsud dejal Papadopoulosu, da je izvedel od ruskih uradnikov na visokih položajih, da imajo Rusi "umazanije" o Hillary Clinton v obliki "tisočih e-sporočil". Ruski hakerji so namreč mesece kradli podatke iz računalnika ameriške Demokratske stranke in tega tedaj nihče ni niti slutil.

Ali je Papadopoulos informacijo o ruskih informacijah glede Clintonove javil kolegom v Trumpovi volilni ekipi in na kakšen način, še ni povsem jasno, piše New York Times. Sicer pa je oktobra Papadopoulos priznal, da je lagal na zaslišanju pri FBI in zdaj sodeluje s preiskovalci v vlogi priče.