Panama

Trgovali so s Severno Korejo, ladjo zasegla južna soseda

STA/B.K.
31. 12. 2017, 10.52
Posodobljeno: 31. 12. 2017, 10.57
Deli članek:

Južna Koreja naj bi pred dvema tednoma prestregla panamsko ladjo, ki naj bi Severno Korejo oskrbovalo z nafto, s čimer bi prišlo do kršitve sankcij Združenih narodov zoper to komunistično državo, so danes sporočili južnokorejski mediji. Gre za drugi tovrstni primer, potem ko so oblasti v petek zasegle in preiskale v Hongkongu registrirano ladjo.

Reuters
Severnokorejski voditelj Kim Džong Un

Ladji, ki je plula pod panamsko zastavo, je Južna Koreja 21. decembra prepovedala izplutje iz pristanišča Pyeongtaek-Dangjin. Njeno posadko, ki je večinoma iz Mjanmara in Kitajske, naj bi zasliševale carinske oblasti in državna obveščevalna agencija.

"Trenutno vodimo preiskavo zaradi domnevnih povezav plovila s Severno Korejo," so sporočile južnokorejske oblasti.

Južna Koreja je sicer v petek sporočila, da je začasno zasegla in preiskala v Hongkongu registrirano ladjo, ki naj bi njeno severno sosedo prav tako oskrbovala z nafto. Sporna ladja, ki je plula po naročilu tajvanskega podjetja Billions Bunker Group Corp., je oktobra v južnokorejskem pristanišču Yeosu natovorila 600 ton naftnih produktov in v mednarodnih vodah svoj tovor pretovorila na severnokorejsko ladjo.

Predstavnik južnokorejskega zunanjega ministrstva je dejal, da je to tipičen primer, kako se Severna Koreja izogiba sankcijam ZN. Odkrit primer namerava Južna Koreja prijaviti odboru Varnostnega sveta ZN, ki se ukvarja s sankcijami. Informacije o nezakoniti dostavi nafte pa so že delili z ameriškimi oblastmi.

Ameriški predsednik Donald Trump je minuli teden oskrbovanja Severne Koreje z nafto obtožil tudi Kitajsko in Rusijo. Tako Peking kot Moskva sta vsakršne očitke zavrnila.

ZN je od septembra dalje zoper Severno Korejo uvedel tri vrste sankcij, katerih cilj je zaustavitev njenega jedrskega programa. Sankcije med drugim prepovedujejo prodajo surove nafte in skoraj 75 odstotkov izvoza rafiniranih naftnih proizvodov v državo.