Smrtonosni pulz

Svari, a ga ne poslušajo: ena bi bila dovolj za smrt 90 odstotkov prebivalstva

J.P.
25. 10. 2017, 08.31
Posodobljeno: 25. 10. 2017, 08.37
Deli članek:

Napad na ameriško elektroniko bi lahko pomenil smrt za 90 odstotkov prebivalstva, svari strokovnjak.

Profimedia
Če bi klecnilo omrežje, se Američanom ne bi pisalo nič dobrega.

Kot je zapisano v poročilu, Washington podcenjuje tako imenovani elektromagnetni pulz – pojav, ki je posledica detonacije jedrske bombe visoko nad površjem. Sunek energije bi pomenil tragičen konec za vso elektroniko Združenih držav Amerike, Severna Koreja pa je v preteklosti svetu že dala vedeti, da je jedrsko konico izdelala ravno s tem namenom.

Peter Pry: »Združene države Amerike lahko 320 milijonov prebivalcev vzdržujejo le s sodobno tehnologijo. Elektromagnetni pulz, ki bi za leto dni ohromil električno omrežje, bi uničil ključno infrastrukturo, ki je potrebna za vzdrževanje tako številčnega prebivalstva.«

Sistemi bi klonili

Čeprav znanstvena in varnostna srenja ostajata skeptični, pa je jedrski strateg Peter Pry svoje videnje problematike začrtal v poročilu in ga naslovil na kongres, pozneje pa ga še razširil v intervjuju za revijo Forbes. »Združene države Amerike lahko 320 milijonov prebivalcev vzdržujejo le s sodobno tehnologijo. Elektromagnetni pulz, ki bi za leto dni ohromil električno omrežje, bi uničil ključno infrastrukturo, ki je potrebna za vzdrževanje tako številčnega prebivalstva,« je dejal, ob tem pa navrgel, da je ob vsak času v zraku nad Združenimi državami Amerike približno 5.000 potniških letal, na njih pa okoli 500.000 potnikov. Če bi se njihovi elektronski sistemi sesuli, bi jih večina umrla.

Tu pa so še kopenski sistemi, kot denimo tisti, ki nadzira pretok plinov. Če bi ta zatajil, bi plameni neumorno divjali, svari. Nič bolje se ne bi pisalo jedrskim elektrarnam, posledic pa si ni težko predstavljati.

Kakorkoli že, ena severnokorejska jedrska konica, dostavljena s satelitom, bi bila dovolj, da bi omrežje klonilo za več kot eno leto. In če vprašate Pryja, bi to bilo dovolj, da bi kruto smrt storilo 90 odstotkov ameriškega prebivalstva.