Posledice

VIDEO: Kimova atomska bomba - v tem primeru bi sevanje zajelo polovico sveta

J.P.
30. 9. 2017, 14.40
Posodobljeno: 30. 9. 2017, 14.50
Deli članek:

Organizacija, ki zagovarja opustitev jedrskega orožja, je objavila simulacijo posledic, ki bi jih lahko imel še en severnokorejski jedrski poskus.

Reuters
Zahod ostro obsoja poteze Pjongjanga.

Potem ko je ameriški predsednik Donald Trump v nedavnem govoru spregovoril o možnosti popolnega uničenja Severne Koreje, so strokovnjaki začeli proučevati posledice, ki bi jih za svet lahko imel še en jedrski poskus, denimo v Tihem oceanu.

Organizacija »Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty Organisation« je pripravila simulacijo takšne eksplozije, ki pa ne učinkuje niti najmanj pomirjujoče. Eksplozija atomske bombe nad Tihim oceanom bi namreč povzročila radioaktivni oblak, ki bi se razlezel čez Azijo in Združene države Amerike.

arhiv
Medtem ko se Kim Jong Un veseli ob uspelem poskusu vodikove bombe, je preostali svet v skrbeh. Nove severnokorejske rakete bi lahko dosegle tudi Evropo.

Čeprav simulacija prikazuje posledice eksplozije v razponu dveh tednov, pa ne kaže, kaj bi to pomenilo za prebivalstvo na prizadetih območjih.

Vojna zelo verjetna

Šesti severnokorejski jedrski poskus je imel eksplozivno moč 250 kiloton – eksplozivna moč bombe, s katero so si Američani pokorili Hirošimo, je bila 15 kiloton.

Britanski strokovnjaki ocenjujejo, da je vojna med Združenimi državami Amerike in Severno Korejo zelo verjetna in da bo, če se zgodi, dolga in krvava.