"Nismo socialna služba"

Najemniki – ogrožena vrsta: plačaj zahtevani znesek ali pa se poleti izseli

T.L.
26. 9. 2017, 10.53
Posodobljeno: 26. 9. 2017, 11.37
Deli članek:

Druga plat turističnega razcveta in neprijavljanja najemnikov: na tisoče družin v Splitu in Dubrovniku v poletnih mesecih ostane brez strehe nad glavo. Zakaj? Ker oddajanje turistom prinaša bistveno več denarja.

Profimedia

Hrvaška velja za eno najbolj zaželenih turističnih destinacij na svetu, ki je redno vključena na popotniške sezname najlepših destinacij. Tudi slovenski turisti niso izjema in radi dopustujejo pri sosedih.

V obdobjih razcveta turizma je večinoma slišati le pohvale, češ, v državo turisti prinesejo več denarja, s turizmom se odpirajo nova delovna mesta in podobno. Razcvet turizma pa spremlja tudi temnejša plat, na katero so opozorili v hrvaškem časniku Slobodna Dalmacija.

V Splitu, Dubrovniku in vse pogosteje tudi v Zadru in Šibeniku se najemniki soočajo s težavo, da le težko dobijo najemniško stanovanje za dosegljiv znesek in daljše časovno obdobje. Zakaj? Ker želijo lastniki stanovanj, da so ta prazna v času poletne turistične sezone, saj z oddajanjem turistom zaslužijo precej več kot če v stanovanje namestijo "običajnega" najemnika. Po pisanju Slobodne Dalmacije so ugodna stanovanja, ki se pojavijo na trgu, razgrabljenja v roku nekaj ur. In v tem primeru je cenovno "ugodno stanovanje" večje stanovanje z mesečno najemnino 1000 evrov. Dvosobna in trosobna stanovanja stanejo med 400 in 600 evri mesečno, tisti, ki so veliki okoli 100 kvadratnih metrov pa okoli 1200 evrov mesečno, kažejo podatki nepremičninskih agencij.

In to so cene, ki se ne nanašajo na stanovanja, iz katerih se je v poletnih mesecih potrebno izseliti, da bi lastniki vanje naselili turiste. Cene so višje, ker so lastniki v mesečno najemnino všteli tudi "izgubo", ki jo utrpijo zaradi neoddajanja turistom oziroma nižji zaslužek, ki jim ga v primerjavi s turisti, prinašajo "običajni najemniki". 

Tako so se v številnih turistično obleganih hrvaških mestih stanovanja spremenila v "zimmer frei" ponudbo, kjer ni prostora za domačine in domače najemnike. 

"V zadnjih dveh letih se je drastično znižalo število stanovanj v Splitu, iz katerih se poletni ni potreba izseliti. Študenti se v tej situaciji sicer lažje znajdejo, ker so v stanovanjih od oktobra do junija, kar večini lastnikov odgovarja in lahko v vmesnih mesecih ‘požanjejo’ denar turistov", so za Slobodno Dalmacijo povedali v eni od agencij.

Mastno služijo, najemnikov ne prijavljajo

Veliko večje težave pa imajo družine brez svojih stanovanj v Splitu in Dubrovniku, ki se v poletnih mesecih znajdejo na cesti. In po podatkih časnika se je v tako neugodnem položaju znašlo na tisoče družin v obeh mestih, ki se, če razpolagajo z omejenim zneskom denarja, ki ga lahko mesečno namenijo za najemnino, nimajo kam preseliti.

In kaj pravijo stanodajalci? Da niso socialne ustanove, da bi skrbeli za ljudi brez stanovanj. "S svojim stanovanjem lahko počnem, kar želim. Nihče mi ne preprečuje, da bi ga dal v najem za vse leto, ampak potem sam določim, kolikšna je cena za mir in neizselitev med poletnimi meseci. Tisti, ki zneska ne morejo plačati, bodo poiskali nekaj drugega. Poleti lahko za stanovanje dobim 100 evrov na dan in ko vse preračunam, ga ne želim oddati najmeniku za manj kot 500 evrov mesečno plus plačilo stoškov. Gre za mojo odločitev: če se nisem pripravljen ukvarjati s turisti in če so najemniki pripravljeni plačati več, ker se jim ni potrebno seliti v poletnih mesecih. To se je zgodilo zaradi trga, ne zaradi mene. Poleg tega sem stanovanje, ki sem ga oglaševal, oddal v najemen eno uro po objavi oglasa in za znesek, ki sem ga zahteval. Vse je stvar ponudbe in povpraševanje," je za Slobodno Dalmacijo poslovno prakso pojasnil lastnik stanovanja. Ki najemnikov v svojem stanovanju nima prijavljenih ...