Skrivnostno

Davida ugrabili, da bi Kim Džong Una naučil angleščine?

T.L.
6. 9. 2017, 10.00
Posodobljeno: 6. 9. 2017, 10.14
Deli članek:

Med potovanjem po Kitajski se je za tedaj študentom Davidom izgubila vsaka sled.

Facebook/Bringing David Louis Sneddon Home
David Sneddon je izginil leta 2004.

David Sneddon je izginil med potovanjem po Kitajski zdaj že davnega leta 2004. Kitajske oblasti so ga razglasile za mrtvega, čeprav njegovega trupla niso nikdar našli. Davidova družina pa ni izgubila upanja, da še živi.

Ameriškega študenta so nazadnje videli med pohodom po soteski Tiger Leaping Gorge v provinci Yunnan leta 2004, nato pa se je za njim izgubila vsaka sled. Kitajske oblasti menijo, da je padel in se utopil med pohodniško avanturo.

Pred sedmimi leti pa neimenovana oseba Davidovi družini preočila drugačno terorijo: da so ga ugrabili severnokorejski agenti in ga odpeljali k zloglasnemu severnokorejskemu vodji Kim Džong Unu in da naj bi še vedno živel v Severni Koreji. 

Kathleen Sneddon, Davidova mati, je za CBC dejala: "Sprva se mi je zdela to najbolj nesmiselna stvar, kar sem jih slišala.

Melanie Kirkpatrickvišja sodelavka na Hudsonovem inštitutu in strokovnjakinja za Severno Korejo, je potrdila, da se večini ljudem zdi teorija nesmiselna. "Ampak, če poznate zgodovino ugrabitev tujih državljanov v Severni Koreji, se vse skupaj ne zdi več tako noro."

Poznavalci razmer nizajo številne teorije o tem, zakaj bi bil lahko David tarča severnokorejskih agentov. Do družine Sneddons so pristopile različne skupine iz Japonske in Južne Koreje, ki pravijo, da so dobili poročila iz Severne Koreje, da David živ tam. Ena od teh skupin je lani trdila, da so Davida ugrabili in odpeljali h Kim Džong Unu, da bi bil njegov osebni učitelj in ga naučil angleškega jezika. David, sicer privrženec mormonizma, je bil pred izginotjem v Južni Koreji in tekoče govori korejščino.

V lanskem letu Lani so se pojavile nove informacije o pogrešanem Davidu. Skupina za pomoč ugrabljenim državljanom Južne Koreje trdi, da Sneddon, zdaj pod imenom Yoon Bong Soo, živi pod strogim nadzorom v Severni Koreji. Neuradno naj bi bil 37-letnik poročen s Kim Bong Soo, s katero naj bi imel tudi dva otroka.

Iz ameriškega zunanjega ministrstva so sporočili, da so se pogovarjali z družino Sneddon, družina pa trdi, da je bil stik prekinjen po prihodu Trumpove administracije. Junija letos so Donaldu Trumpu poslali pismo, v katerem ga prosijo za pomoč pri iskanju Davida, vendar pa odgovora (še) niso prejeli.

Na zunanjem ministrstvu zdaj trdijo, da "ni potrjenih informacij, da so Sneddona ugrabili na Kitajskem in ga odpeljali v Severno Korejo, kjer naj bi še danes živel". Kljub vsemu pa Davidova družine ne bo odnehala. Ne verjamejo namreč pojasnilom kitajskih oblasti, češ, da je padel in se utopil, saj se s temi trditva, ne skladajo ugotovitve, do katerih so se prikopali v preiskavi, ki so jo opravljali sami.