Ko stisk roke ni le stisk

FOTO in VIDEO: Kaj razkriva govorica telesa o srečanju Trumpa in Putina

T.L.
8. 7. 2017, 13.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Strokovnjakinja za govorico telesa je pod drobnogled vzela prvo srečanje predsednikov dveh velesil.

Profimedia
Enakovreden stisk roke je Trump "nadgradil" s potezo, ki nakazuje na dominantnost.

Oči politike in svetovne javnosti so te dni uprte v nemški Hamburg, kjer se zaključuje srečanje voditeljev G20. Posebno pozornost je pritegnilo prvo srečanje med Donaldom Trumpom in Vladimirjem Putinom. Kaj sta razpravljala za zaprtimi vrati več kot dve uri (s čimer sta krepko presegla sprva načrtovan čas pogovora), najbrž ne bomo izvedeli, saj je večina pogovora potekala ob prisotnosti prevajalcev. Tako ruske kot ameriške izjave po srečanju, pa se zelo razlikujejo.

Kot je postalo v zadnjih mesecih že običajno, se je pod drobnogledom strokovnjakov, ki se ukvarjajo s telesno govorico, znašla že prva sekunda srečanja obeh voditeljev. In kot je za BBC povedala Mary Civiello, je bilo že prvo srečanje oziroma rokovanje zelo zanimivo. Ob tem je izpostavila tri ključne točke.

Pravi, da je bilo rokovanje enakovredno in da nobena od dlani ni bila postavljena v nadrejeni položaj. Vendar – Trump je med rokovanjem nato položila drugo roko na njegov laket, kar je po besedah Civiellove dominantna gesta. "Ob srečanji z osebo, ob kateri si nekoliko negotov, ne bi nikoli dodal dodatnega giba in se ga dotaknil po roki", pojasnjuje. Za nameček pa je Trump še prijateljsko potrapljal Putina po hrbtu, kar se znova uvršča med tako imenovane dominantne geste. 

Civiellova je nato izpostavila, da je bil Trump v naslonjaču, kamor so ju posadili po rokovanju, precej bolj sproščen. Putin je bil v naslonjaču manjši od Trumpa (kar ni nenavadno, saj se njuna telesna višina in teža precej razlikujeta), je pa to želel prikriti s položajem rok, ki ju je položil ob strani naslonjala. Trump se je z rameni nagnil naprej in naslonil na stegni, kar je precej mačistična drža, nadaljuje strokovnjakinja. Putinovo vedenje, ko je z eno dlanjo objemal prste druge roke in jih vrtel, je strokovnjakinja označila za vedenje živčne osebe. 

Profimedia
Strokovnjakinja opozarja na položaj Putinovih rok.

Kot tretje pa je Civiellova izpostavila še načine, kako sta voditelja vzpostavljala stik z očmi: medtem ko je Trump vzpostavljal stik z očmi tako s predstavniki medijev kot tudi s sogovornikom, je Putin večino časa zrl v tla in le ob koncu na hitro oplazil sogovornika s pogledom, opozarja strokovnjakinja. Kar ima lahko več pomenov: ali Putin noče biti tu, morda je živčen, morda pa se mu le dogodke zdi nepomemben in komaj čaka, da bo lahko odšel v zadnjo sobo, zaključi analizo Civiellova.