Charlie mora umreti

Evropsko sodišče zabilo zadnji žebelj v krsto na smrt bolnega dojenčka

R.T.
27. 6. 2017, 18.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Boj za življenje Charlieja Garda, ki ga že več mesecev pri življenju ohranjajo aparati, dobiva epilog. Chalie bo očitno moral umreti.

Facebook
10-mesečni Charlie ima zaradi mitohondrijske bolezni težjo poškodbo možganov.

Z odločitvijo Evropskega sodišča za človekove pravice, da zavrne zahtevek staršev, ki so sodišče pozvali k ukrepanju v primeru njihovega na smrt bolnega Charlieja Garda,se je končala več mesecev trajajoča saga, v kateri sta se starša Chris Gard in Connie Yates borila za življenje svojega sinčka.

Spomnimo, malček Charlie trpi za mitohondrijsko boleznijo, zaradi katere mu progresivno slabijo mišice. Zdravniki trdijo, da mu več ne morejo pomagati in da ga je treba odklopiti od aparatov, ki ga ohranjajo pri življenju. Na začetku meseca je britansko vrhovno sodišče zavrnilo pritožbo staršev, ki sta zahtevala, da jima omogočijo, da sinčka odpeljeta na eksperimentalno zdravljenje v ZDA. Tako je Charliejevo smrt lahko preprečilo samo še Evropsko sodišče za človekove pravice.

Profimedia
Starša sta izkoristila še zadnjo pravno možnost.

Današnja odločitev sodišča v Strasbourgu pomeni, da je družina izčrpala še zadnjo pravno možnost, odločba sodišča, ki je od zdravnikov v bolnišnici Great Ormond Street zahtevala, da malčka ohranjajo pri življenju, pa je s tem odpravljena.