Pritiski desnice

Bandić bo Titov trg preimenoval v Trg Republike Hrvaške

B.K.
27. 6. 2017, 13.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Zagrebški župan Milan Bandić je dejal, da bo mestnemu svetu predlagal poimenovanje Titovega trga v Trg Republike Hrvaške.

Reuters
Milan Bandić

Bandić bo predlog podal zato, da si v mestnem svetu, ki ga dominirajo desničarske stranke, zagotovi večinsko podporo. Zahtevo za preimenovanje trga so sicer podali svetniki nove desničarske stranke pod vodstvom nekdanjega poslanca Hrvaške demokratične skupnosti (HDZ) in odkritega podpornika ustaškega gibanja Zlatka Hasanbegovića. Predlog bodo podprli tudi svetniki HDZ, s čimer si bo Bandić zagotovil večino v 49-članskem mestnem svetu.

Zagrebški župan je sicer še do včeraj zagotavljal, da bo odločitev o preimenovanju trga sprejeta na lokalnem referendumu, a si je sinoči premislil. “Ta trg si zasluži imeti najlepše in najbolj pomembno ime za trg v Republiki Hrvaški,” je dejal na novinarski konferenci.

Hasanbegović je z Bandićevo odločitvijo zadovoljen. “Gre za civilizacijsko higieno, da ta trg ni poimenovan po osebi, ki simbolizira jugoslovansko komunistično diktaturo,” je dejal.

A z njim se ne strinjajo levičarski mestni svetniki in politiki. Pedja Grbin, poslanec Socialdemokratske stranke je denimo na facebooku zapisal, da če ne bi bilo Tita in partizanov, njegova domača regija Istra danes ne bi bila del Hrvaške. Jugoslavija, pod vodstvom Komunistične partije Jugoslavije, je namreč ob koncu 2. svetovne vojne Istro osvobodila izpod italijanskega nadzora. “Smrt fašizmu, svoboda narodu!” je Grbin zaključil zapis z znanim antifašističnim sloganom.