Škandal

Razplet drame podtaknjenih otrok

R.T.
21. 6. 2017, 08.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Otroci, ki so bili rojeni po metodi zunajtelesne oploditve v kliniki za zdravljenje neplodnosti na Nizozemskem, in so se znašli v središču škandala zaradi sumljivih postopkov, bodo zdaj končno lahko dobili dostop do kartotek s podatki o svojem poreklu.

Twitter
Več domnevnih otrok je skušalo doseči od njega, da bi izvedel test očetovstva, a je Jan Karbaat to vztrajno zavračal.

Zdravnik Jan Karbaat, ki je kliniko za zdravljenje neplodnosti MC Bijdorp v Barendrechtu vodil od leta 1980 do leta 2009, aprila letos pa je v starosti 89 let umrl, je bil že dolgo let tarča sumov mater in njihovih otrok, da je pri zdravljenju neplodnosti oz. pri umetni oploditvi žensk podtaknil svoje seme, namesto da bi uporabil spermo anonimnega darovalca.

Preiskovalci svetujejo: “Ne iščite odgovorov v karotekah”

V pismu, ki ga je v ponedeljek zvečer nizozemska ministrica za zdravje Edith Schippers naslovila na spodnji dom parlamenta, je naznanila, da bodo arhive te klinike, ki je zdaj zaprta, prenesli in predali nekemu univerzitetnemu središču, kjer bodo, po odobritvi vpogleda, dostopni upravičencem.

"Hotela sem ohraniti zadevne kartoteke, saj je pomembno, da imajo otroci darovalcev možnost spoznati svoje poreklo,” je napisala ministrica. "Preiskovalci pa otrokom svetujejo, da naj ne iščejo odgovorov z zadevnih kartotekah, saj se jim bo ob tem odprlo več vprašanj, kot pa bodo dobili zadovoljivih odgovorov,” je opozorila.

Wikipedia
Zunajtelesna oploditev je temeljna metoda oploditve z biomedicinsko pomočjo.

Analizo je zahtevalo 22 Nizozemcev, rojenih po metodi zunajtelesne oploditve, ki so jo opravili na omenjeni kliniki. Tisti, ki nočejo odstopiti od možnosti vpogleda, morajo svoj zahtevek nasloviti na nizozemsko organizacijo Fiom. Ta mesec je sodišče v Rotterdamu odobrilo odvzem v vzorcev DNK z osebnih predmetov Jana Karbaata.

Takšno analizo je zahtevalo 22 Nizozemcev, rojenih po oploditvi in-vitro in njihovih staršev. Karbaatov center so zaprli leta 2009, zaradi ugotovljenih administrativnih nepravilnosti. Zamenjeval je podatke in opise darovalcev sperme in ni upošteval določila o največ šestih otrocih na enega darovalca.