Preiskava

Britanska policija z ZDA ne bo več delila informacij o Manchestru

M.K./STA
25. 5. 2017, 12.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Manchestrska policija z ZDA ne bo več delila informacij o ponedeljkovem napadu v Manchestru, v katerem je umrlo 22 ljudi, saj domnevajo, da so te informacije pristale pri ameriških medijih, kar je ogrozilo preiskavo.

Reuters
V Veliki Britaniji nadaljujejo z zasledovanjem džihadistov, ki jih sumijo organizacije napada na dvorano.

Manchesterska policija je ob tem sporočila, da se je odzvala na klic iz kolidža na območju Trafford v Manchestru. Na kolidž so poklicali bombni vojaško enoto za deaktivacijo eksplozivnih naprav, policija pa je zaprla dostope na območje.

"Policija se je odzvala na klic v Traffordu," je najprej tvitnila policija, zatem pa še: "Vojska je na poti do kolidža." 

Reuters
Na žrtve napada se so spomnili z minuto molka po vsej državi.

V Veliki Britaniji so se danes z minuto molka spomnili na žrtve ponedeljkovega terorističnega napada v Manchestru. Žalujoči so se s svečami, baloni v obliki srca ter z rožami zbrali v centru mesta na trgu St. Ann.

Odtekanje forenzičnih informacij

Britanske oblasti so bile v sredo precej besne, ko je ameriški časnik New York Times objavil forenzične fotografije iz Arene v Manchestru, ki naj bi jih posredovali ameriški obveščevalci.

Britanska premierka Theresa May se bo danes o tem predvidoma pogovorila tudi z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom v okviru vrha zveze Nato v Bruslju.

Preberite tudi Napad v Manchestru: gre za širšo teroristično mrežo?

Fotografije so bile objavljene dan po tem, ko so proti željam manchestrske policije ameriškim medijem posredovali ime napadalca. Na fotografijah je bil viden detonator, kovinski deli in vijaki ter moder nahrbtnik, kjer bi lahko bila skrita bomba.

Britanska protiteroristična enota je danes posredovala redko opozorilo, da prodiranje takih zadev v javnost spodkopava preiskavo napada. "Cenimo pomembne odnose, ki jih imamo z našimi zaupljivimi obveščevalci, policisti in varnostnimi partnerji po svetu," je po pisanju BBC dejal tiskovni predstavnik. "Ko se zaupanje zlorabi, to spodkopava te odnose, naše preiskave ter zaupanje žrtev, prič in njihovih družin," je nadaljeval. Ta škoda je še hujša, ko se neavtorizirana objava morebitnih dokazov zgodi med večjo protiteroristično preiskavo, je zaključil.

Na škandal se je odzval tudi župan Manchestra Andy Burnham, ki je tvitnil, da se je pritožil ameriškemu veleposlaniku, ki mu je zagotovil, da bodo prenehali s tem, ampak tega niso storili. "Naduto, napačno in nespoštljivo" do Manchestra, je dodal.

New York Times je objavil tudi grafiko z lokacijami trupel po eksploziji. Pisali so, da je bila eksplozija tako močna, da je trup napadalca odneslo proti vhodu v dvorano in da so kovinski deli predrli kovinska vrata. Sodeč po prvih analizah je bila bomba dobro pripravljena, čeprav še ni jasna velikost ali vrsta eksploziva. Časnik ni zapisal, od kod je dobil informacije.

V Veliki Britaniji med tem nadaljujejo z zasledovanjem džihadistov, ki jih sumijo organizacije napada na dvorano. Skupno so doslej aretirali že več oseb, med njimi dve osebi v Libiji - napadalčevega brata in očeta.