Sirija in Koreja

Konstruktiven telefonski pogovor Trumpa in Putina

B.K.
3. 5. 2017, 12.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ameriški in ruski predsednik sta v telefonskem pogovoru izrazila željo po premirju v Siriji. Govorila sta tudi o vzpostavitvi varnih območij za razseljene žrtve državljanske vojne.

Reuters
Prijateljsko razpoložena Putin in Trump sta se včeraj pogovarjala po telefonu.

Šlo je za prvi telefonski pogovor med Donaldom Trumpom in Vladimirjem Putinom po ameriškem raketeiranju sirskega zračnega oporišča, ki je poslabšalo odnose med državama. Predsednika sta v pogovoru prav tako postavila temelje za morebitno srečanje julija letos, ob robu vrha držav G20 v nemškem Hamburgu.

»Pogovor je bil dober, vključeval je diskusijo o varnih območjih, s katerimi bi dosegli trajen mir za humanitarne in druge razloge,« so po pogovoru zapisali v Beli hiši. Trump je prav tako izrazil željo za okrepitev sodelovanja med državama v boju proti mednarodnemu terorizmu.

V ruskem Kremlju pa so zapisali, da sta se predsednika dogovorila, da bosta nadaljevala z iskanjem novih poti za opolnomočenje premirja in stabilnosti v Siriji.

Trump je o varnih območjih za sirske begunce sicer govoril že v svoji predvolilni kampanji. Na tak način želi zmanjšati begunski pritisk na soednje države, Evropo in Združene države Amerike.

Predsednika sta se v pogovoru dotaknila tudi stanja na Korejskem polotoku. »Ta nevarna situacija na Korejskem polotoku je bila podrobno prediskutirana. Vladimir Putin je pozval k zadržanemu odnosu in izpostavil potrebo po zmanjšanju napetosti,« so v Kremlju zapisali v izjavi za javnost.