Said Karimian

Umorili direktorja perzijske satelitske televizije

G.G./STA
30. 4. 2017, 17.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Neznanci so v soboto zvečer v turškem Istanbulu do smrti ustrelili ustanovitelja in direktorja perzijske satelitske televizije Gem TV Iranca Saida Karimiana.

Said Karimian

45-letnega medijskega mogotca so ustrelili v soseski Maslak, ko so zamaskirani napadalci streljali na njegovo vozilo. Karimian je umrl na kraju dogodka, medtem ko je njegov poslovni partner iz Kuvajta posledicam strelov podlegel kasneje v bolnišnici.

Vozilo, ki so ga uporabljali napadalci, so našli zoglenelo. Policija je sprožila preiskavo, pri čemer bi bil lahko umor po navedbah virov blizu turških oblasti povezan s poslom ali kriminalnimi združbami. 

Karimianu so v preteklosti v Teheranu sodili v odsotnosti in ga obsodili na šest let zapora zaradi širjenja propagande proti Iranu. Njegovo televizijo, ki tuje in zahodne oddaje sinhronizira v perzijščino in jih oddaja v Iranu, so kritizirali zaradi prikazovanja oddaj, ki so v nasprotju z muslimanskimi vrednotami. Obtožili so jo tudi širjenja zahodne kulture.

Člani njegove družine so za BBC povedali, da mu je iranski režim zadnje tri mesece grozil. Zato je nameraval zapustiti Istanbul in se preseliti nazaj v London.

Medijska skupina je sprva delovala v Londonu, kasneje pa se je razširila v Dubaj. V skupini deluje 17 TV programov v perzijskem, ter po en v kurdskem, azerbajdžanskem in arabskem jeziku.