Svet

Severna Koreja na ameriško podmornico odgovarja s topovi

B.K.
25. 4. 2017, 08.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Medtem, ko so Združene države Amerike v korejske vode pripeljale tako letalonosilko kot podmornico, je severnokorejska vojska izvedla obsežne topniške vaje.

Reuters
Severnokorejsko topništvo.

V južnokorejsko pristanišče Busan je prispela ameriška podmornica USS Michigan. Tej se bo kmalu pridružila letalonosilka USS Carl Vinson s svojo floto. kako je ameriška jedrska podmornica oborožena ni znano, a nosi lahko do 84 torpedov in 154 raket Tomahawk.

V odgovor na to je Pjongjang današnjo 85. obletnico ustanovitve severnokorejske vojske proslavil z obsežnimi topniškimi vajami, blizu mesta Wonsan na vzhodni obali. Te vaje sicer niso v nasprotju s pravili Združenih Narodov.

Wikimedia commons
Podmornica USS Michigan.

Medtem so se v japonskem Tokiju sestali ameriški predstavnik za severnokorejske zadeve Joseph Yun, ter njegova kolega iz Japonske in Južne Koreje, Kendži Kanasugi in Kim Hong Kjun. Po pričakovanjih bodo na sestanku govorili o načrtu za skupni odziv na severnokorejsko grožnjo. S Kanasugijem naj bi se sicer kasneje sestal tudi predstavnik kitajske vlade.

Odnosi med Severno Korejo in ZDA so se v zadnjem času zaostrili. Ameriški predsednik Donald Trump nadaljuje z grožnjami severnokorejskemu režimu. “Status quo v Severni Koreji ni sprejemljiv,” je dejal 15 ambasadorjem Varnostnega sveta Združenih Narodov (VS ZN), na ponedeljkovem sestanku v Beli hiši. “[Varnostni] svet mora biti pripravljen naložiti nove in strožje sankcije severnokorejskemu jedrskemu in balističnemu programu.”

Reuters
Ameriška letalonosilka USS Carl Vinson.

Pjongjang pa naj bi že načrtoval naslednji, tokrat že šesti test jedrskega balističnega izstrelka. Severna Koreja sicer pospešeno razvija medkontinentalni balistični izstrelek, ki bi lahko dosegel ZDA.

V krizi, ki bi lahko bila največja v regiji po vojni med leti 1950 in 1953, je največji mirovnik sicer Ljudska republika Kitajska. Njen predsednik Ši Džinping je namreč v včerajšnjem telefonskem pogovoru s Trumpom vse strani pozval k zadržanemu odnosu in izpostavil potrebo po kompromisnem dogovoru. Ob tem je ostro nasprotoval vsakršnim dejanjem, ki bi kršila resolucije VS ZN, tako iz ameriške kot iz severnokorejske strani.