Arkansas

Sodnica Kristina zaustavila nove usmrtitve

K.A./STA
16. 4. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ameriška zvezna sodnica Kristina Baker je v soboto začasno zaustavila namere pristojnih oblasti v zvezni državi Arkansas, da v 11 dneh izvedejo osem usmrtitev.

Arhiv Svet24
Usmrtitvena soba.

Sodnica je razsodila, da je obsojenim na smrt potrebno dati čas za pritožbo na usmrtitev, ki jim lahko povzroči hude bolečine. Arkansas se je na sodničino odločitev nemudoma pritožil.

Če bo pritožba uspešna, bodo prvega obsojenca usmrtili v ponedeljek. Pristojni v Arkansasu hitijo z usmrtitvami, ker jim zmanjkuje sredstev za usmrtitev. Midazolamu, ki je eden od treh sestavnih delov smrtonosne mešanice za usmrtitev, poteče rok trajanja 30. aprila. Republikanski guverner Asa Hutchinson je ob tem izjavil, da ga morajo porabiti pred tem.

Največji razlog za načrtovano serijo usmrtitev je sicer dejstvo, da Arkansas od proizvajalcev ne bo več dobil midazolama. Midazolam obsojenca uspava, nato pa mu vbrizgajo še sredstvo za zaustavitev dihanja in kot tretje še sredstvo za zaustavitev delovanja srca. Poleg uspavala ima država, ki je zadnjo usmrtitev izvedla leta 2005, težave tudi z zalogami sredstva za zaustavitev dihanja.