Mati vseh bomb

Preberite strašljiva dejstva o včeraj uporabljeni bombi

B.K.
14. 4. 2017, 09.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

GBU-43/B je največja nejedrska bomba v arzenalu Združenih držav Amerike. Zasnovana je bila za uničevanje podzemnih tarč, "čiščenje" večjih prostorov in psihološko vojno. GBU-43/B ima večjo eksplozivno moč kot 11 ton eksploziva TNT.

Wikimedia commons

Zračne sile ZDA so včeraj izvedle ciljni napad na domnevni kompleks predorov na vzhodu Afganistana, ki naj bi jih uporabljala teroristična skupina Islamska država. V napadu so, prvič v zgodovini, uporabile bombo GBU-43/B, znano tudi kot “Mati vseh bomb” (MOAB).

“Napad je bil zasnovan tako, da zmanjša tveganje za afganistanske in ameriške sile, ki na tem območju izvajajo operacije čiščenja, obenem pa maksimizira uničenje borcev ISIS in njihovih objektov,” so v sporočilu za javnost zapisali v Centralnem poveljstvu vojaških sil ZDA.

United States Department of Defence/Wikipedia
"Mati vseh bomb" je velika konvencionalna (nejedrska) bomba.

Zakaj je GBU-43/B mati vseh bomb?

GBU-43/B je najmočnejše nejedrsko orožje, ki je bilo doslej uporabljeno v boju. Da lahko dostavi tako ogromno eksplozivno moč, temelji na posebnem mehanizmu delovanja.

Večina bomb je zmes goriva, ki povzroči razstrelitev, in oksidanta, zaradi katerega lahko gorivo sploh zagori. MOAB je drugačna, saj ne potrebuje oksidanta. Zasnovna je namreč tako, da ob detonaciji za oksidant uporabi kar kisik v ozračju. To pomeni, da lahko nosi sorazmerno več goriva, kar vpliva na uničevalno moč eksplozije.

MOAB eksplozivno gorivo ‘raztrosi’ po večjem območju in ‘posrka’ okoliški kisik. To pomeni, da na nek način zažge vso okoliško atmosfero. Na ta način lahko eksplozija doseže tiste točke, ki jih standardne bombe ne morejo (denimo podzemni predori). GBU-43/B je sicer manj učinkovita za uničevanje trdnih obrambnih kompleksov iz kamna ali betona.

Wikimedia Commons
V dolžino meri 9 metrov, težka pa je 9 ton in pol.

Mati vseh bomb je tako velika (v dolžino meri kar 9 metrov, težka pa je 9500 kilogramov), da je navadni bombniki sploh ne morejo nositi. Namesto tega jo nosi tovorno letalo, odvržejo pa jo s pomočjo padala, ki bombo povleče iz tovornega dela. Bomba načeloma eksplodira približno dva metra nad tlemi.

Produkcijski stroški ene bombe GBU-43/B so visoki približno 16 milijonov ameriških dolarjev, do sedaj pa je bilo proizvedenih 20 tovrstnih bomb. Za primerjavo - ena raketa Tomahawk stane slaba 2 milijona ameriških dolarjev. Za napad na sirsko letalsko bazo prejšnji teden so ZDA uporabile 60 izstrelkov Tomahawk, kar skupno znese približno 110 milijonov dolarjev.

V odgovor največji ameriški konvencionalni bombi je Rusija razvila svojo verzijo rušilne nejedrske bombe, ki so jo poimenovali “Oče vseh bomb.” Ta naj bi bila kar štirikrat močnejša kakor “Mati.”