Biblijski kralj

Oslovski iztrebek, ki bi lahko potrdil obstoj rudnikov kralja Salomona

B.K.
12. 4. 2017, 12.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V biblijski stari zavezi je kralj Salomon opisan kot izjemno bogat. Za gradnjo svojega templja in okoliške infrastrukture je potreboval velike količine materialov, med drugim bron in zlato. Nekateri akademiki zato menijo, da je te materiale pridobival iz obsežnega rudarjenja. A do danes ti rudniki še niso bili najdeni.

Wikimedia Commons
Dolina Timna v Izraelu je prostor mnogih starodavnih rudnikov.

Iskanje mitičnih rudnikov biblijskega kralja Salomona, od koder bi naj izviralo njegovo izjemno bogastvo, arheologom dela preglavice že vrsto let. Sedaj so odkrili star oslovski iztrebek, ki bi lahko potrdil obstoj the bogatih rudnikuv na jugu današnjega Izraela.

Arheolog Erez Ben-Yosef iz univerze v Tel Avivu je med izkopavanjem v dolini Timna z ekipo naletel na oslovski iztrebek. Najprej so mislili, da gre za sledi nomadov, ki so na tistem področju živeli pred nekaj desetletji, a ogljikova analiza iztrebka je pokazala, da je ta star več tisoč let. Izviral bi naj iz 10. stoletja pred našim štetjem, v času, ko bi naj Izraelu vladala kralj David in njegov sin Salomon.

“Mislili smo, da so tukaj pred nekaj desetletji taborili nomadi s svojimi kozami,” je dejal Ben Yosef za revijo National Geographic. “A analiza je pokazala, da govorimo o oslih in živini iz 10. stoletja pred našim štetjem. Nismo mogli verjeti.”

Oslovski iztrebek je zanimiv predvsem zato, ker je vseboval ostanke rastlin, ki so rasle 300 kilometrov severno od nahajališča. To po mnenju arheologov kaže na to, da so stare skupnosti morale uvažati hrano za živali, da so sploh lahko vzdrževale rudarske aktivnosti.

Zaenkrat še ne moremo govoriti, da so rudniki v dolini Timna res mitični Salomonovi rudniki, a ugotovitev, da so ti rudniki obratovali v času življenja kralja Salomona je velik korak naprej, pravi Ben-Yousef.