Organizirani kriminal

Iz kriminalnega podzemlja se vzpne na sam vrh Srbije

lt
11. 4. 2017, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zlatibor Lončar je konkurentu Zemunskega klana vbrizgal smrtonosno injekcijo in v zameno prejel stanovanje. Kasneje je postal direktor urgentnega centra, zdaj je v Vučićevi vladi minister za zdravje. Samo na Balkanu.

VI
Lončar (drugi iz leve) fotografiran v objemu nogometašev v zemunski vili, po kateri je ta klan dobil svoje ime.

Septembra 2002 je v poskusu atentata težje ranjen voditelj črnogorske mafije Veselin Božović - Vesko. Med vožnjo po Beogradu se poleg njegovega ustavi avtomobil z neznanimi napadalci. Sledi svinčena toča.

Vesko preživi in okreva v urgentnem bloku beograjskega kliničnega centra. Zgodba se šele začne – kljub vidnemu napredku Vesko nenadoma premine. Dve priči leta 2004 med sojenjem za umor premierja Zorana Đinđića pred sodnikom izjavita, da je atentat po naročilu vodje zemuncev Dušana Spasojevića dokončal zdravnik Zlatibor Lončar – danes minister za zdravje v vladi Aleksandra Vučića.

Profimedia
Lončar ostaja minister v vladi Aleksandra Vučića, ki je v začetku prejšnjega tedna premierski stolček v putinovskem manevru zamenjal za predsedniškega.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije:

Nisem našel dokazov, ki bi govorili proti njemu. Če mi dokažete, da je kriminalec, zanj v prihodnje ne bo mesta (v tej vladi).

»Vsak drug dan je bil z nami na Šilerovi,« glede Lončarja priča Dejan Milenković, član zemunskega klana, ki omenja razkošno vilo v beograjskem naselju Zemun, po kateri so zemunci dobili svoje ime. »Celo sodeloval je v nekaj umorih,« še razkrije Milenković, ki trdi, da je Lončar Božoviću nekaj vbrizgal v infuzijo, medtem ko je ta pod 24-urnim policijskim varovanjem ležal v bolniški postelji.

Plačali so ga s stanovanjem                                                                                     

Umor je naročil Spasojević in Lončarju »za to podaril to stanovanje v (novobeograjskem) bloku 61«, se je glasilo Milenkovićevo pričanje. Lončar je tedaj zaslišan na policiji, vendar se proti njemu ne sproži kazenski postopek. Zadeva se začne ponovno razpletati februarja lani, ko preiskovalni portal Krik razkrije, da je Lončar zgolj deset dni po smrti Božovića podpisal pogodbo o nakupu nepremičnine na tej lokaciji. Stanovanje je kupil od Jelene Kalinić, žene Sretka Kalinića, razvpitega krvnika Zemunskega klana. Bralci se Kalinića nemara spomnijo kot tistega, ki je med skrivanjem zemuncev v Španiji truplo nekdanjega pajdaša mlel v mesoreznici in njegov moški ud zakuhal v tako imenovani zemunski golaž.

Zemunski klan

Kriminalna organizacija, ki je nastala v tesnem sodelovanju z Miloševićevim režimom. Še leta 2001 so jih v zameno za informacije o kosovskih teroristih na posebnih urjenjih trenirale vojaške posebne enote. Po umoru premierja Đinđića leta 2003 jih je država delno razbila v operaciji Sablja.

Tesni sodelavec zemuncev

Za najnovejša razkritja v začetku letošnjega leta poskrbi predsednik stranke Nova Srbija – Velimir Ilić. Na tiskovni konferenci pokaže dve fotografiji mladega Lončarja, ki jih je prejel od policije. Na prvi Lončar objema vodjo zemuncev Spasojevića, na drugi je z nekaj profesionalnimi nogometaši fotografiran v zemunski vili.

»Če bi bili spodobna država, bi tožilstvo takoj sprožilo preiskavo in ne bi prek telefona vprašalo Vučića, ali jo sme odpreti,« je bila glede povezav med zemunci in Lončarjem nekaj dni kasneje kritična sociologinja Vesna Pešić. »Kupil je stanovanje od Sretka Kalinića – človeka, ki melje meso. Devet mesecev kasneje pa ga je prodal. Preveč je naključij, da bi nekdo normalen temu verjel,« je Pešićeva zavrnila Vučićev zagovor, češ da je Lončar na spornih fotografijah le zato, ker je operiral Spasojevićevega očeta.