Predsedniške volitve v Ekvadorju

Danes bo znana usoda Assanga

D. B./STA
2. 4. 2017, 08.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V Ekvadorju bo danes drugi krog predsedniških volitev, po katerih bo jasno, ali bo ta država sledila trendu v Latinski Ameriki in izbrala bolj desno politiko.

Reuters
Pred volitvami je znova aktualno vprašanje usode Juliana Assanga, ustanovitelja Wikileaksa, ki na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu živi od leta 2012.

Bolj bo tudi jasno, kakšna bo usoda ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assanga. Favorit za zmago je levičar Lenin Moreno, ki se bo v drugem krogu pomeril s konservativcem Guillermom Lassom.

Levičarski ekonomist Rafael Correa je predsednik Ekvadorja od leta 2007, za njegovo mesto pa se bosta potegovala socialist Lenin Moreno in konservativec Giullermo Lasso.

V prvem krogu je 38,2 odstotkov glasov dobil Moreno, Lasso pa 29,8 odstotka, napovedi pred drugim krogom pa kažejo, da ima nekaj prednosti Moreno, sicer nekdanji podpredsednik države iz stranke Zavezništvo miru (AP), ki ga vodi Correa.

Pred volitvami je znova aktualno vprašanje usode Juliana Assanga, ustanovitelja Wikileaksa, ki na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu živi od leta 2012, ko se je tja zatekel pred pravosodnim pregonom.

Pred volitvami je znova aktualno vprašanje usode Juliana Assanga, ustanovitelja Wikileaksa, ki na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu živi od leta 2012, ko se je tja zatekel pred pravosodnim pregonom.

Correa, sicer kritik ZDA, je Assangu dovolil ostati na veleposlaništvu, s čimer se je izognil aretaciji in izročitvi Švedski zaradi obtožb o posilstvu. 45-letni Avstralec Assange, ki vse obtožbe zanika, pravi, da se boji, da ga bo Švedska izročila ZDA, kjer ga obtožujejo vohunjenja.

Bivši bankir Lasso iz konservativne stranke Ustvarimo priložnosti je med predvolilno kampanjo napovedal, da bo ustanovitelja Wikileaksa vrgel iz veleposlaništva.

V zadnjih mesecih so bile predsedniške volitve že v Argentini, Braziliji in Peruju, v vseh državah pa so zmagali bolj desno usmerjeni kandidate. Levičarski voditelji v Južni Ameriki so se v zadnjih letih pogosto soočali z raznimi korupcijskimi škandali.

Correa se sooča s številnimi obtožbami o korupciji

Ekvador je v prvih osmih letih pod predsednikom Correo beležil povprečno 4,4-odstotno gospodarsko rast, od sredine leta 2015 pa je v recesiji. Correa je s pomočjo velikih prihodkov iz pretežno podržavljenih naftnih poslov gradil ceste, letališča in bolnišnice, prav tako se je znižala stopnja revščine. Kljub temu se sooča s številnimi obtožbami o korupciji.

Moreno je od leta 1998 na invalidskem vozičku, podpredsednik države je bil v letih 2007-2013, ko je zaradi zdravstvenih razlogov odstopil. Takrat je izjavil, da ne bo več kandidiral na volitvah. Če bo zmagal, bo prvi invalidni predsednik Ekvadorja in eden redkih na svetu.